A szegényebb gyerekeket segíti a Napsugár Egyesület

52

Szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek rendszeres napközibe járását és felzárkóztatását támogatja a székelyudvarhelyi Napsugár Egyesület Nyújtsd a kezed! elnevezésű programja. A városi önkormányzatnál és a Hargita Megye Tanácsánál elnyert pályázati pénzből a kicsik számára ingyenes étkeztetést tudnak biztosítani, emellett célzott fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt, sőt szüleik is kérhetnek ingyenes szaktanácsadást.

Játékos mozgásfejlesztés. Kár lenne kimaradni belőle
Játékos mozgásfejlesztés. Kár lenne kimaradni belőle

A Nyújtsd a kezed! című projekt első felvonása no­vember 30-án zárult a Napsugár Napközi Otthonban. A hátrányos helyzetű, óvodás korú gyermekek segítését célozták meg, hiszen ők azok, akik családjuk anyagi nehézségei miatt kimaradnak az oktatásból vagy rendszertelenül járnak napközibe. Általában nagycsaládokból, roma családokból kerülnek ki, félárvák vagy elvált szülők gyerekei. A projektnek köszönhetően szeptember, október és november hónapokban 15 gyermeknek sikerült biztosítani a napi ingyenes napközis étkeztetést.
A projektet ezúttal Hargita Megye Tanácsának résztámogatásával valósították meg, melyet a napköziben működő Napsugár Egyesület a Hargita Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóságon keresztül bonyolított le. A pályázat teljes értéke 8100 lej volt, ebből 7200 lejt biztosított a megyei önkormányzat, 900 lej volt az önrész. Az ingyenes étkeztetésen túl tornaszereket vásároltak, főleg a nagymozgások fejlesztéséhez szükséges eszközöket és fejlesztő játékokat szereztek be.
Mivel három hónapra felszabadultak a családok a költségek alól, a gyermekek rendszeresen látogatták az intézményt. Így a napközi szakembereinek sikerült hozzájárulniuk a kicsik szocializációjához, a fejlesztési területeken az esetleges hiányosságok csökkentésére, megszüntetésére is lehetőség nyílt – mondta Bunta Gyöngyi, a napközi vezetője, programfelelős. A Balázs Jenő logopédus és Lőrincz Csilla pszichológus által nyújtott szakmai háttér és célzott foglalkozások egészítették ki és segítik egész évben az óvónők oktató-nevelő munkáját. Sőt a napközi rendszeresen tartotta a kapcsolatot a gyermekek szüleivel, igény esetén számukra is biztosította a szaktanácsadást – tette hozzá az intézményvezető.
Az egyesület egyébként évek óta sikeresen pályázik ezen a területen, szociális téren akkreditációval is rendelkezik, az új törvénykezésnek megfelelően. A második félévben általában a helyi önkormányzat által kiírt pályázaton vesznek részt ezzel a projekttel, míg az első félévben a megyei tanács segítségével bonyolítják le a felzárkóztató programot. A támogatásoknak köszönhetően a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek esetében a tanév több mint felében hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy ne maradjanak ki a rendszerből és megkaphassák a szükséges nevelést és fejlesztést.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek