2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

A szécsenyiek az út javítását kérik

A Csíkszeredához tartozó Szé­cseny lakosai közül páran a vá­ros­részhez vezető, illetve azt átszelő út javítását kérik Hargita Megye Tanácsától. A petíciót 150-en írták alá.

Gödrök szabdalják a szécsenyi utcákat. Megfeneklett kátyúzás Fotó: Györffy Ibolya
Gödrök szabdalják a szécsenyi utcákat. Megfeneklett kátyúzás Fotó: Györffy Ibolya

Beadvánnyal fordult 150 szé­csenyi lakos Hargita Megye Tanácsához, kérve a településre vezető, illetve azt átszelő utak javítását. Bár az út karbantartási, javítási költségei a városi önkormányzatot terhelik, a lakók a megyei közigazgatástól várják a megoldást.

A jelenlegi helyzet
A Szécsenybe vezető út gödrökkel tele, csak lassan lehet közlekedni rajta autóval. Többen is panaszkodnak a körülmények miatt: nincs villany, víz, nem jár ki az autóbusz, rossz az út, emiatt többször kell szerelőhöz vinniük a kocsijukat. A problémák orvoslása érdekében már többször fordultak a városházához, a tavaly volt is némi foganatja kérésüknek, ugyanis feltöltötték a gödröket. De az út hamar tönkrement, főleg a rönkszállító autók közlekedése miatt. Ezenkívül felteltek az árkok, esőzés esetén a víz növeli a gödröket. Kérvényt fogalmaztak meg a megyei tanácshoz, amelyben az áll, hogy legalább a gödrök feltöltését kérik, ha nincs keret aszfaltozásra. Jelenleg kb. 300 családnak van Szécsenyben háza, ebből legalább 100-nak az állandó lakhelye is ott van, naponta onnan kell iskolába, munkába bejárjanak. Ezenkívül a lakosok kb. 45 százaléka idős és gyermek, akiknek bármikor szükségük lehet orvosi segítségre, vagy szerencsétlenség esetén tűzoltóra, de a rossz út miatt sokkal több időbe telne a helyszínre érkezés. A kérvényben az is szerepel, hogy korábban gyűjtöttek pénzt a lakosoktól a javításokra, de a városháza tájékoztatta őket, hogy illegális lenne ezt útjavításra fordítani, és arra kérte, hogy adják vissza a pénzt az adományozóknak. Mivel azóta nem történt semmi, kérvényt fogalmaztak meg, amelyet a helyi üzletben lehetett aláírni, és benyújtották a megyei tanácsnak, ahonnan 30 napon belül várják a választ.

A szécsenyiek álláspontja
A helyi üzletben jártunk, ahol többen is megosztották velünk véleményüket.
– Nagyon rossz állapotban van a Szécsenybe vezető út, gyakrabban romlanak az autók. Az a legnagyobb probléma, hogy beteltek a sáncok, nincs ahol lefolyjon a víz, így az úton folyik, gödröket hagyva maga után. Ki kellene takarítani a sáncokat, megjavítani a hidakat, korlátozni kellene a rönkszállítást, mivel a nagy autóknak is szerepe van abban, hogy így néz ki az út – osztotta meg velünk a helyi bolt eladója.
Megkérdeztük a helyi üzletvezetőt, Vrencean Ramonát is. Mint mondta, nincs buszjárat és a taxisok sem vállalják a fuvart az út állapota miatt. Tehát akinek nincs kocsija, az gyalogol. Pedig többen is vannak, akik naponta onnan járnak be dolgozni, iskolába. Azonkívül, hogy az út hosszú, veszélyes is, idén több személyt is megtámadtak este, amikor tértek haza a munkából. Az út javításán kívül szeretnének minden házban vizet, kanalizálást, és jó lenne, ha busz is közlekedne legalább naponta egyszer.
– Kb. 20-25 gyermek lakik itt, akiknek mindennap iskolába kell menni, és hát nem mindegyik szülőnek van autója. Nehéz, főleg télen, amikor látod, hogy a kisgyermekek a hidegben gyalog mennek be a városba. Persze próbálunk segíteni egymásnak, másokat is elviszünk, ha van pluszhelyünk. Szeretnénk, ha kijönne ide is az iskolabusz, korábban kijött az üzletig, és innen vitte a gyermekeket iskolába.
Hozzátette, hosszú folyamat kérésük megoldása, de elindították az ügyet, és remélik, hogy jövőben megoldást találnak.

Leválnának?
Menyhárd János egyike azoknak, akik az aláírásgyűjtést kezdeményezték, mert úgy gondolják, hogy a várostól való leválás lehetne a megoldás.
– Szécseny B-kategóriás adózási övezet, annak ellenére, hogy nincs aszfaltozott útja, sem kiépített ivó- és szennyvízhálózata. Ugyanúgy adót fizetünk, én például 480 lejt fizetek, mégsem örvendhetünk ugyanolyan körülményeknek, mint a városban lakók. Nincsenek nagy kéréseink, csak megfelelő út, villany, víz.

A városháza álláspontja
A városházán Lázár Péter, a városrendezési osztályvezető tájékoztatott arról, hogy augusztus 24-én nyújtottak be kérést a megyei tanácshoz a szécsenyi úttal kapcsolatban, kértek 19 140 lejt, egyelőre nem kaptak választ. Azonban azt tudniuk kell a lakóknak, hogy a városháza egy évre megszabott összeget kap az utak javítására, mivel az éves költség nem elég mindenre, így sorrendet állítanak fel. A főbb utak előnyt élveznek a szécsenyi úttal szemben.
A leválással kapcsolatban Lá­zár Péter megjegyezte: ha a városhoz tartozva nem sikerül megoldani a problémákat, kétséges, hogy különállóként sikerülne.

Györffy Ibolya

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb