A szavazás elkezdődött

Szólj bele! program Székelyudvarhelyen

170

Városnéző kisvonat, kacsaetető automata, elektromosautó-töltő, 3D-s grafikák a járdán, vizes játszótér, kutyafuttató park – csak néhány, a városlakók által beküldött javaslatokból, amelyek megvalósulását szavazatainkkal segíthetjük. Beleszólhatunk, hogy mire költsék el jövőben a városi költségvetés 1 százalékát.

Június elején hirdette meg a polgármesteri hivatal a Szólj bele! programot, amellyel – Székelyföldön úttörő módon – a részvételi költségvetést honosítja meg a városban. Bárki, aki Székelyudvarhelyen él, dolgozik vagy tanul, ötletterveket nyújthatott be augusztus 20-ig, amelyekkel meglátása szerint hasznossá, élhetőbbé, szebbé teheti környezetét. A meghirdetett 6 kategóriában több mint 30 projektelképzelést küldtek be a városlakók, ezeket bizottság vizsgálta meg technikai, jogi, valamint megvalósíthatósági szempontból. Összesen 18 projekt maradt a listán, a szavazást a napokban indították el. A költségvetés egy százalékát, nagyjából 600 ezer lejt szánnak jövőben a nyertes ötletek megvalósítására.

A kulturált közösségi terekért
A legtöbb megvalósítható ötlet – szám szerint 7 – a Zöld területek, játszóterek kategóriában van. Ide olyan elképzelések kerültek be, mint a sétatéri mezítlábas park felújítása és bővítése, teqball-asztalok felállítása a Bethlen negyedi parkban, a Városi Parkban és a stadionnál, valamint a Cserehát lakótelepen (a teqball egy új, magyar feltalálású sportág, az asztalitenisz és a lábtenisz ötvözete, izgalmas növénylabirintus ki­alakítása a Szejkefürdőn, amely Udvarhelyszéket mutatná be egy-egy járatában, ráirányítva a figyelmet a környék nevezetességeire, szépségeire. Többen is javasolták civilizált kutyafuttató létrehozását, a javaslatokat Kutyavilág címen összevonták. Eszerint a Hunyadi János utcai kazánház udvarának egyik leválasztott részén alakítanának ki parkot, ahová a városközpont környékén élő kutyatartó gazdik vihetnék kedvenceiket. Van ötlet vizes játszótér kialakítására a Városi parkban, és egy kisebb közösségi park is szerepel az ötletek között, ez utóbbit a Sas, Szombatfalvi és Rét utcák találkozásához képzelte el az ötletgazda. A Fások utcai, Nagy-Küküllő menti, jelenleg elhanyagolt övezetet alakítaná át egy másik projekt, zöldövezet kialakítását, padok, szemeteskukák elhelyezését javasolva.

Biztonságos közlekedés, szórakozás, játék
Gyalogosfelületek, járdák kategóriájában 3 projektre lehet szavazni. Az egyik a városi parkba és a városközpont sétafelületeire 3D technikával felvitt érdekes rajzokat, képzelt el, a közterületek színesebbé tételéért. Gumírozott futószőnyeg elhelyezéséről szól egy másik terv, amely nagyjából 1 kilométer hosszan húzódna a Nagy-Küküllő mentén, a harmadik projekt a Tábor lakónegyedet és a városközpontot kötné össze gyalogos- és kerékpárösvényekkel, mindez néhány száz méter rövidítést és kényelmes, biztonságos gyalogosközlekedést tenne lehetővé a város második legnagyobb lakótelepe és a városközpont között.
Négy elképzelés található a Mobilitás, hozzáférhetőség és közlekedésbiztonság kategóriában, van köztük nyilvános kerékpárjavító állomás kialakítása, városnéző kisvonat indítása idegenvezetéssel, biztonságos futópálya kiépítése a Cserehát lakótelepen, illetve a városi parkban található játszótér felszerelése mozgáskorlátozott és más akadályozottsággal élő gyermekek által is használható játékelemekkel.

Okoseszközöket a városba!
A Közterületek felszerelése kategóriába is sok javaslat érkezett a városlakóktól, 6 ment át a rostán. Közöttük van a kacsaetető automata felszerelése, amit a Városi Park közelében helyeznének el, hogy a folyón úszkáló vadrécéket ne a megmaradt tízóraival, hanem minőségi kacsaeledellel kényeztessék a gyerekek. A város melletti kedvenc kirándulóhelyeket fejlesztené egy másik projekt, amely grillparkokat javasol a Kerekerdőre, Szarkakőre, Szejkefürdőre, de született javaslat kivilágítható óriásfelirat létrehozására is, hogy a város már messziről észrevehető és felismerhető legyen. Egy városlakó mozgásérzékelő, intelligens lámpatestek felszerelését javasolja a veszélyesebb gyalogátjárókhoz, egy másik pedig okospadok felállítását. Az ilyen pad napelemmel működik, és alkalmas bármilyen USB-n keresztül tölthető eszközhöz, de már vannak olyanok is, amelyek lehetővé teszik a kábel nélküli töltést is. A pad körül egyben internetezni is lehet, az integrált lámpái két méteren belül megvilágítják a környezetét és lehetővé teszik a felhasználók számára az éjszakai használatot is. Végül a Csereháti Bérlők Egyesülete napelemes közvilágítást álmodott meg a lakótelepen.

Értékek és innováció
Az Oktatási és kulturális infrastruktúra kategóriában mindössze két projektre lehet voksolni: a Siculus Ifjúsági Házat működtető Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) a nagyterem padlószerkezetének vízszintbe hozásához kéri a szavazók támogatását, ezzel befejeződhetne a 2011 óta zajló felújítási folyamat, a másik ötlet helyszín biztosítását szeretné a fiatalok aktív, igényes szabadidős programjaihoz.
Négy innovatív elképzeléssel ismerkedhetünk a Digitális Infrastruktúra kategóriában. A Pazar Market nevű projekt a pazarlásból szeretne előnyt kovácsolni, célja egy olyan applikáció létrehozása, amely segítségével a vendéglátóegységek könnyűszerrel közzé tudják tenni a rövidesen szavatosságukat vesztő élelmiszereiket, és amely segítségével a rászorulók vagy szociális intézmények ingyenesen vagy kedvezményesen jutnának hozzá az élelmiszerekhez. Egy másik telefonos alkalmazás Székelyudvarhely értékeire hívná fel a figyelmet egy lokáció alapú játékkal. Az Orbán Alapítvány a város digitális akadálymentességi térké­pének és útvonaltervezőjének létrehozását javasolja. Ugyanebben a kategóriában elektromosautó-töltő felállítására is lehet voksolni,
Az elképzelések bővebb leírását a szoljbele.udvarhely.ro oldalon találja meg az érdeklődő, és október 31-ig itt lehet voksolni a legszimpatikusabbra. Projektenként nagyjából 100 000 lejes összeg áll majd rendelkezésre, és a városvezetés ígérete szerint igyekeznek a jövő évben meg is valósítani a legnépszerűbb ötleteket.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek