2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

A szakaszok megközelítése

A hétvégén a Hargita Ralival zárul a hazai bajnokság, a futamnak Székelyudvarhely és környéke ad otthont. Pénteken négy szelektív közül lehet választani, jó időbeosztás esetén szombaton két különálló gyorsaságira lehet eljutni. Vigyázzanak, hogy a verseny ideje alatt hol parkolnak járműveikkel!

Tassi Róbert tegnap Deságon tesztelte Suzuki versenygépét Fotó: László Róbert
Tassi Róbert tegnap Deságon tesztelte Suzuki versenygépét Fotó: László Róbert

Pénteken és szombaton rendezik az idei Hargita Ralit, amely a román bajnokság utolsó futama lesz. A viadal főhadiszállását Székelyudvarhelyen alakították ki, négy különálló gyorsasági lesz, melyből három szakaszt három-három alkalommal teljesít a mezőny. Fontos, hogy a szakaszokat a helyszínen követők biztonságos helyen hagyják járműveiket, a pályára lépve pedig csak a nézők számára kijelölt helyeken tartózkodjanak. Az autósport ugyanis veszélyes, baleset esetén pedig fontos tudni: ha néző sérül meg, sosem a versenyző a hibás! Az idei viadal szakaszai közül több is nézőbarát és könnyen megközelíthető.

A szakaszok megközelítése
A szuperszpeciált leszámítva az idei Hargita Rali szelektívjei könnyedén megközelíthetőek, de közülük egy van csupán, amelynek a közepére is könnyedén el lehet jutni.
A Hargita nevet viselő (1., 5., 8.) szakaszt csak a szelektív rajtjától, illetve céljától lehet majd megközelíteni. A szakasz rajtja a Madarasi-Hargita déli kijáratánál lesz a Pethő és a Súgó Panzió közvetlen szomszédságában, a szelektív első harmada – amely enyhén emelkedik és nagyon kanyargós – Zeteváraljáról lehet könnyen megközelíteni, a település központjától 18,7 kilométeres aszfaltút vezet a szelektívig. A szakasz célja Szentegyházán lesz, ide a településről a Május 1., a Bethlen Gábor és a Hargita utcán keresztül lehet eljutni 3,8 kilométer megtételét követően. Fontos, hogy a fent említett utcák nagyon keskenyek, ezért javasolt, hogy a nézők autóikat Szentegyháza központjába parkolják majd le.
A Homoródalmás (2., 6., 9.) nevet viselő szelektív talán a legnézőbarátabb szakasz. A településről Homoródszentmárton felé kell haladni a 132A megyei úton, a rajt 400 méterre, a falu utolsó házánál lesz. Ez az egyetlen szakasz, amelynek a második harmada más útvonalon is megközelíthető: Homoródszentmárton központjától 1,6 kilométerre a 131A megyei úton, Abásfalva felé, a cél a falu bejáratánál lesz.
A Homoródkeményfalva (3., 7., 10.) szelektív rajtja inkább a településen lakók számára lesz elérhető könnyedén, a nézők ugyanis csak úgy tudnak ide eljutni, ha előtte végigautóznak az Abásfalván véget érő szakaszon is. A cél viszont könnyedén megközelíthető Homoródfürdőről, a 131A megyei úton mindössze két kilométert kell megtenni. Aki ezt a szakaszt akarja nézni, fontos tudni, hogy a gépkocsikat Homoródfürdő területén kell hagyni.
A Dietrich Árpád szuperszpeciál (4. szakasz), amely leginkább vonzza majd a nézőket: a szelektívet Székelyudvarhely utcáin rendezik. A szakasz rajtja a vasútállomás szomszédságában lesz, a versenyautók a Vásártér utca felé haladva érik el a Bethlen Gábor utcát, a kórház előtti körforgalomnál visszafordulnak, majd a Solymossy utcával átellenben fordulnak be a vasútállomás felé, hogy megkezdjék a kialakított pályán a második kört. A cél a második kör végén a kórház előtti körforgalomnál lesz kialakítva.
Fontos tudni, hogy a gyorsasági szakaszokon az utakat másfél órával az első versenyautó rajtja előtt lezárják a közúti forgalom előtt. Ugyanakkor a szervezők kérik a szelektívekre kilátogatókat, hogy gépjárműveiket a legbiztonságosabb helyen parkolják le, és fontos, hogy a szakaszok elején és végén a versenygépek által használt utakat ne zárják le. Szentegyházán, a Madarasi-Hargitán, Homoródfürdőn, Ho­mo­ródszentmárton és Ho­moródalmás területén könnyedén lehet parkolóhelyeket találni. A szuperszpeciál útvonalán pedig semmiképp se hagyjanak parkoló autókat a verseny ideje alatt, ezeket az útlezárást követően elszállíttatják.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb