2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

A szakács és pincér szak a legnépszerűbb: Jövőben is indul duális képzés

A 2020–2021-es tanévben is indul duális képzés. A képzéseknek ez a fajtája nagy sikernek örvend a fiatalok körében, mivel nagyobb hangsúly van a gyakorlati részén, havonta ösztöndíjban is részesülnek.

Modern körülmények között tanulhatnak szakmát a diákok                                    Fotó: László F. Csaba / archív

A duális képzés a szakoktatás olyan szervezési formája, amely több alappillérre épül fel. Mindezt azon gazdasági szereplők kezdeményezésére szervezik, melyek érdekeltek mint potenciális munkaadók és gyakorlati partnerek. A gazdasági szereplőknek biztosítaniuk kell a tanulók gyakorlati felkészülését, valamint ösztöndíjuknak egy részét.
A duális képzésen belül a gazdasági egységeknek, helyi vállalkozóknak és az iskoláknak különböző kötelességeknek kell eleget tenniük: népszerűsíteniük kell a képzést, a felvételi próbán részt kell venniük, meg kell szervezniük a gyakorlat lépéseit, a tanulóknak folyamatos visszajelzést, értékelést kell adjanak, ösztöndíjban kell részesítsék a diákokat, illetve korszerűsíteniük kell az iskolai laborokat, alapanyagokat és munkavédelmi ruhát biztosítva.
A képzésre jelentkező diák több feltételnek is eleget kell tegyen: a VIII. osztályt be kellett fejeznie, valamint egészségügyileg meg kell felelnie az adott szakmának. A tanuló sikeres szakvizsga után leteheti a 4. (érettségi vizsga), akár az 5. (posztlíceum vagy mesterképzés) szintet is.
A duális képzés időtartama három év, egy osztály létszáma pedig átlagosan 25 diák. A gyakorlatokat csoportosan végzik, ahol a létszám maximum 15 diák lehet. Csak nappali tagozatok működnek: az első évben, IX. osztályban a tananyag 80 százalékát elmélet teszi ki, 20 százalékát pedig gyakorlati tevékenység. A második és harmadik évben ezek a számok változnak, nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati képzés: X. osztályban az oktatás 40 százaléka elmélet, 60 százaléka gyakorlat, valamint XI. osztályban 28 százalék elmélet és 72 százalék gyakorlat teszi ki az évi tevékenységet.
Az iratkozáshoz szükségesek az általános iskola által kibocsátott okiratok. Túljelentkezés esetén felvételi vizsgát hirdetnek, valamint a gazdasági egység vezetője előválogatást is szervezhet, amennyiben igényt tart rá. A három év elvégzése után kerül sor a szakvizsgára, amelyre a tételeket a gazdasági szereplőkkel közösen dolgoznak ki.
− Hargita megyében a szakács és pincér szakok a legnépszerűbbek. Nagyon hamar betelnek a helyek, általában túljelentkezés is szokott lenni, ebben az esetben pedig felvételit szervezünk közösen a vállalkozókkal – számolt be Kedves Mónika szakoktatásért felelős főtanfelügyelő.
A legelső duális képzés három éve indult, 2017-ben. A 2017–2018-as évre Hargita megyében összesen 50 helyet hirdettek meg. Székelyudvarhelyen, a Kós Károly Szakközépiskolában szakács és pincér szak, valamint a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolában ma­rós és asztalos osztályok indultak. A 2018–2019-es évben már több hely volt elérhető: összesen 76 helyre jelentkezhettek a diákok Csíkszeredában, Szé­kely­keresztúron és Szé­kely­ud­var­helyen. A csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában esztergályos és hegesztő szak, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceumban asztalos és kertész, valamint a székelyudvarhelyi Kós Károly Szakközépiskolában szakács és pincér szak indult. Idén már 135 helyre lehetett iratkozni, amelyből 107 hely telt be. Ebben az évben a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolában építkezés területén kőműves és szigetelő szak indult, a székelyudvarhelyi Kós Károly Szakközépiskolában vendéglátás területén pedig pincér- és szakácsképzésre jelentkezhettek az érdeklődők. A gyer­gyó­ditrói Puskás Tivadar Szak­középiskolában cukrász, erdész és öntő szak, valamint a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceumban fafeldolgozó szak indult el ősszel.
A duális képzést végző diákok elhelyezkedéséről Kedves Mónika szakoktatásért felelős főtanfelügyelő még nem szolgálhat releváns információkkal, mivel csak 2020-ban végeznek a 2017 őszén indult diákok.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb