A szabálysértők büntetésre számíthatnak

156

Gyakran botlik kutyaürülékbe az, aki Gyergyószentmiklós parkjaiban sétál. Sok kutyatartó valószínűleg nem is tud róla, de a helyi tanács évekkel ezelőtt szabályzatot fogadott el, amely a kutyatartásra és -sétáltatásra vonatkozóan tartalmaz tiltásokat, kötelezettségeket. Nagy Zoltán polgármester kijelentette: a szabályzatot leporolják, s áprilistól felszólítják, majd büntetik is a szabályokat be nem tartó gazdákat.

Kutya és gazdája. A felelősséggel a kötelesség is együtt jár Fotó: Nagy Levente

Leggyakrabban a kisgyereket sétáltató szülők szembesülnek azzal, hogy milyen sok kutyaürülék van a gyergyó­szent­miklósi parkokban és járdákon. A lakónegyedek zöldövezeteiben jól ismert a probléma, de a főtér sem kivétel. A helyi tanács öt évvel ezelőtt foglalta határozatba a kutyatartók kötelezettségeit, ami többek között azt is előírja, hogy a gazdának fel kell szednie kutyája után az ürüléket.
Nagy Zoltán polgármester sajtótájékoztatón fejtette ki: tapasztalta, hogy probléma van e téren, ezért a szabályzatot ezután szigorúan veszik, a helyi rendőrök ellenőrizni fogják a kutyasétáltatókat.
Az előírás leszögezi: tömbház­lakásban csak akkor szabad kutyát vagy macskát tartani, ha a lépcsőház lakóinak többsége beleegyezését adja, a közvetlen falszomszédoknak pedig kivétel nélkül rá kell bólintaniuk.
Amennyiben közös udvaron akar valaki házi kedvencet tartani, szintén szükség van a többi lakó beleegyezésére. A gazdinak pedig figyelnie kell arra, hogy kutyája ne szemeteljen vagy rongáljon a lépcsőházban, udvaron, kertben. A kutyák számára egészségügyi könyvecskét kell kiállíttatniuk, és rendszeresen be kell oltatniuk.
A közterületeken való kutyasétáltatást illetően is vannak kötelezettségei a kutyatartónak. A veszélyes kutyáknak kötelező a szájkosár, s minden ebet csak pórázon szabad sétáltatni. Játszóterekre, parkokba tilos bevinni a kutyákat, a szabályzat leszögezi azt is, hogy melyik zöldövezetekről van szó: a főtéri park, a művelődési központ melletti, illetve az azzal szemben található park és a Szent István tér. A gazdáknak műanyag tasakot kell magukkal hordaniuk, hogy szükség esetén összegyűjtsék kutyájuk ürülékét.
A helyi rendőrök április elsejétől felszólítják azon kutyatartókat, akik nem tartják be mindezeket, májustól pedig büntetést is fizetniük kell.
A tanácshatározat a büntetés összegét is leszögezi. 300–500 lejes büntetést kell fizetnie annak a kutyatartónak, aki sétáltatás során nem tartja be a szabályokat: például, ha nincs nála tasak az ürüléknek. Ugyanennyi a büntetés, ha a kutya nincs nyilvántartásba véve, vagy nem rendelkezik egészségügyi könyvvel.

Nagy Levente

A cikk a Hargita Népe március 27-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek