A szabadság napjára emlékeznek

Október 23.

59

Csíkszeredában a Szoboszlai-per áldozatainak szentelik az ünnepi megemlékezéseket, Szé­kely­ud­varhelyen idén is számos rendezvénnyel emlékeznek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.

Csíkszeredában az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléknapján idén is két helyszínen idézik fel a hatvankét évvel ezelőtti történéseket, fejet hajtva a forradalom áldozatainak emléke előtt.
Kedden, október 23-án délelőtt 11.00 órától a Kalász negyedi temető előtti téren felállított 1956-os kopjafánál kezdődik a programsorozat. A megemlékezés keretében ünnepi beszédek, szavalatok, egyházi áldások hangzanak el, majd koszorúzással fejeződik be az esemény.
Az emléknap délutánján, 18.00 órától az 1956-os térre, a Gloria Victis-emlékműhöz várják a szervezők a méltósággal és tisztelettel ünnepelni vágyókat. A nyitányként elhangzó Márai-költemény után az ünnepi szónokok beszédei következnek, majd a Márton Áron Főgimnázium diákjainak közreműködésével idézik fel a Szoboszlai-féle összeesküvés előzményeit és végkifejletét. A megemlékező ünnepséget a történelmi egyházaink képviselőinek közös imája és a megemlékezés koszorúinak elhelyezése zárja. Mindkét helyszínen közreműködik a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar.
Csíkszereda polgármesteri hivatala közleményében kéri mindazokat, akik a Kalász negyedi kopjafánál, illetve a Gloria Victis-emlékműnél koszorút kívánnak elhelyezni, jelezzék előzetesen szándékukat a 0266–371464-es telefonszámon vagy e-mailben a varoshaza@szereda.ro címen október 22-én, hétfőn 16.00 óráig, a koszorúzási lista elkészítése érdekében.
Székelyudvarhelyen a kulturális intézményekkel – a Haáz Rezső Múzeummal, a Városi Könyvtárral, a Művelődési Házzal és a Tomcsa Sándor Színházzal – együttműködve az alábbi programra várja az emlékezni vágyókat a polgármesteri hivatal: kedden 11 órakor VéRrel írt történelem címmel inter­aktív történelmi kiállítás nyílik a városháza pincéjében, délután fél 5-kor Matl Péter képzőművész tárlatát nyitják meg a Művelődési Ház előtéri galériájában. 17 órakor Jurko László textilművész kiállítása nyílik a Művelődési Ház oszlopos termében. Este fél 6-kor fáklyás felvonulás indul a Művelődési Ház előtti térről, 6 órakor pedig ünnepi megemlékezésre kerül sor az Üldözöttek és Áldozatok emlékművénél. Este 7-kor a városháza dísztermében Bágyi Balázs és a New Quartet játszik. Október 22-én, hétfőn 18 órától Tudománytörténeti vándorkiállítás nyílik a Városi Könyvtár Látvány- és hangzóanyag termében, 25-én, csütörtökön pedig dísztanácsülés lesz, illetve átadják a Vasszékely-díjakat a városháza dísztermében.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek