A siker mint kollektív hülyeség

Egy hónapja már elfogyott a könyvesboltok polcairól. Újranyomásra várva
129

A magyar kultúra napja alkalmából mutatták be Csíkszeredában Vida Gábor Egy dadogás története című, könyvsikernek bizonyult kötetét. A siker titkát próbálta megfejteni Pál Bíborka.

Egy hónapja már elfogyott a könyvesboltok polcairól. Újranyomásra várva

Hogyan viseled a sikert? – indította a beszélgetést Lövétei Lázár László költő, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője Vida Gábor Egy dadogás története című, a 2017-es ünnepi könyvhétre megjelent regényének csíkszeredai bemutatóján.
– Jól viselem. Kicsit meglep, hogy mindaz, amiről azt gondoltam, hogy az én egyszemélyes kiválóságom, arról kiderült, hogy az a mi kollektív hülyeségünk – válaszolta a szerző.
A beszélgetés során kiderült, hogy Vida Gábor 2016 novemberében, a Marosvásárhelyi Könyvvásáron mondta el Lövétei Lázár Lászlónak, hogy befejezte legújabb kötetét.
– Megkértem, küldje el nekem, és el is küldte – vázolta a történteket Lövétei Lázár László. – Azonnal elolvastam, holott utálok gépen olvasni, és a következő levelet írtam Gábornak: „Itt van a vége, kedves Gábor, s mint kiderült, lehet gépen is olvasni, fárasztó, kényelmetlen, de meg lehet szokni. Nagyon határozottan eddig ez a legszebb, legőszintébb, legemberibb könyved, szívből gratulálok…”
Az Egy dadogás története című regény a Magvető Kiadó gondozásában 1500 példányban jelent meg, a könyvesboltok polcairól már decemberben elfogyott, a kiadó azóta késlekedik az újranyomással. Lövétei szerint ez nem biztos, hogy jót tesz a sikertörténetnek.
A szerzőt faggató költő-főszerkesztő arra volt kíváncsi, hogy miért csak 1500 példányban jelent meg a regény?
– Akartam javasolni, hogy egyből németül és angolul is jelentessük meg százezres számban. Nem tudom. Szerintem nem gondolta senki, hogy a könyv ekkorát fog csobbanni – ütötte el a kérdés élét az író.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.