A siker érdekében bármit

895

Minden csoda három napig tart. Bár a caracali gyilkosság ügyéről jóval többet beszéltek három napnál, azért lecsendesedett ez a téma is. Nagyon sok kérdés maradt megválaszolatlan, a nyomozás folytatódik, s talán egyszer lesznek majd válaszok is vagy nem – s én inkább ez utóbbira tippelek.
Az ország vezetői úgy gondolják, megtették, amit lehetett, kirúgtak néhány embert a látszat kedvéért, s mehet tovább az élet. Az már nem érdekel senkit, hogy mit érez az a szülő, akinek tizenéves szeme fénye naponta kénytelen kiállni az út szélére, hogy alkalmi fuvarral jusson haza. Valójában semmi nem változott, csak ismét túl vagyunk egy egész országra kiterjedő hisztérián.
A vihar után csendesedik a szél, s a tragédia nyomán újabb csodák látnak napvilágot. Néhány napja jelent meg a hír, hogy a meggyilkolt lány nagybátyja indulni szeretne az államelnök-választáson. Sokaknak feltűnhetett, hogy ez a férfi a caracali eset kapcsán minden lehetőséget megragadott, hogy a médiában szerepeljen, de eleinte mindenki azt gondolta, csak egy jogosan felháborodott rokon, aki az igazat keresi. De aztán kiderült, hogy nem csak ennyi, komoly terve van: államelnök lenne. A közösségi médiában jelentette be ezt, s kéri támogatói segítségét a szükséges aláírások összegyűjtéséhez. Azt hirdeti, hogy a maffia és a klánok ellen harcol, s majd megtisztítja Romániát. Követőinek száma közel 300 ezerre rúg, nagyon sokan gratulálnak neki, támogatásukról biztosítják, sőt csodálatuknak adnak hangot. Megváltást várnak ettől az embertől.
Számomra a legelképesztőbb az, hogy valaki egy közeli rokona tragédiáján próbál politikai sikert kovácsolni. Úgy népszerűsíti magát, hogy a saját fotója mellett rendszeresen a halott lány fényképe is szerepel. S ugyancsak elképesztő az is, hogy rengeteg ember mögé áll, s elhiszik, tehet valamit ez a semmiből felbukkant ember az országért.
Nagyon mélyre süllyedtünk, a lakosság jelentős része talán úgy érzi, már mindegy, hogy mi, csak végre történjen valami változás ebben az országban.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek