A segélyért dolgozni kell

121

Takarítanak, havat hánynak, kisebb kertészeti feladatokat végeznek el közhasznú munka gyanánt Gyergyószentmiklóson a szociális segélyben részesülő lakosok – ezt határozatban szabályozza a helyi tanács. Ha valaki nem végzi el a kötelező munkát, felfüggesztik a segély folyósítását.

Télen hólapátolás a közhasznú munka Fotó: Nagy Levente

Törvény írja elő, mennyit kell dolgozzanak azok, akik szociális segélyben részesülnek. A ledolgozandó órák száma idén januártól csökkent. A szociális segélyt igénylő család legalább egy tagjának kell közmunkát végeznie, attól függően, hogy milyen értékű támogatást kap. Egy egyedülálló személy 142 lejt kaphat egy hónapra, ha nincs jövedelme, kéttagú család 255 lejt, háromtagú 357 lejt, négytagú 442 lejt, 5 tagú család 527 lejt, 6 tagú 564 lejt kaphat, 7 tagú családnak pedig legtöbb 600 lej segély jár. Míg az elmúlt évben az egyedül élő személy a 142 lejért 17 órát közmunkázott, idéntől már csak 12 órát kell ledolgoznia. A 600 lejért az adott családnak 53 órát kell teljesítenie (tavaly még 70 órát kellett).

Köztisztasági feladatokat látnak el
Gyergyószentmiklóson minden évben tanácshatározat rögzíti, milyen munkákat végezhetnek a szociális segélyre jogosultak s milyen helyszíneken, néhány napja szavazott erről a testület. A közhasznú munkát végzők leggyakrabban takarítanak, havat hánynak, különféle kertészeti feladatokat látnak el a város területén, a 4-es kilométernél valamint Gyilkostó üdülőtelepen. A városgazdálkodás vezetője osztja ki a feladatokat és vezeti a nyilvántartást a ledolgozott órák számáról, majd jelentést tesz, hogy kik végezték el a kötelező munkát az adott hónapban. A városháza közleménye szerint 175 családnak van aktív dossziéja jelenleg a polgármesteri hivatalban, a legnépesebb család 10 tagú, ahhoz, hogy megkapják a számukra megítélt 710 lejes segélyt 62 órát kell dolgozniuk.

Aki nem dolgozik, nem kap pénzt
A tapasztalat azt mutatja, hogy nem mindenki hajlandó elvégezni a kiszabott közmunkát, ebben az esetben pedig nem is kaphatják meg a segélyt.
– A szociális segély fel­füg­geszthető, ha a jogosult család munkaképes tagjai elmulasztják kiváltani a munkaerő-elhelyező ügy­nökségtől az igazolásukat, vagy előző hónapban nem végezték el a kötelező munkát, esetleg megtagadták a környezettanulmány véglegesítéséhez szükséges információkat, vagy nem jelentek meg a felszólításra, valamint nem rendelkeznek érvényes személyi iratokkal – áll a közleményben. Januárban például 135 személynek kellett volna dolgoznia összesen 4157 órát, de nem mindenki teljesítette kötelezettségét, így a jogosultak közül 20 család nem kaphatja meg a pénzt. Nyáron pedig rendszerint még többen elesnek a segélytől, ugyanis nem teljesítik a közmunkát, tavaly például volt nyári hónap, amikor 32 család nem kapott pénzt.
A szociális segélyt igénylők egyébként saját felelősségre töltik ki a kérést, viszont a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársai félévente látogatják az érintett családokat és környezettanulmányt készítenek, ami feltétele a segély folyósításának. A közmunkát a család olyan munkaképes tagjának kell elvégeznie, aki már betöltötte 16. életévét, már nem iskolás és még nem érte el a nyugdíjkorhatárt.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek