A „sátorbontás” napjai

Újabb potyogtatás a tartalékalap zsákjából

113

Amint arról már többször is írtunk, a november 23-i második költségvetés-kiigazítást követően szinte érthetetlen és megmagyarázhatatlan módon a kormány feszegetni kezdte annak a rendelkezésére álló tartalékalapnak a csapjait, amelyet ugyancsak november 23-án „tankoltak meg”. Rejtelmesnek tűnik, hogy miért kell előbb feltölteni egy amúgy üres tartályt, s abból azon nyomban átfejteni a „likviditást” számos kisebb tartályba, és joggal adhat okot ilyen vagy olyan (esetenként rosszindulatú) feltételezésekre. Például azért, mert alig 10-15 nap leforgása alatt országszerte gombamód szaporodtak el az „előre nem látható helyzetek”.

Fotó: b1.ro

Több olyan kormányhatározatot is elfogadtak a legutóbbi, egymást követő két kormányülésen – december 20-án és 21-én –, amelyek révén megint megrázták a tartalékalap tartályát, s abból kipotyogtattak kisebb-nagyobb pénzösszegeket, jobbára a helyi költségvetések kiegyensúlyozására, illetve egyes területi-közigazgatási egységek kurrens és tőkeköltségei finanszírozása végett.
A Hivatalos Közlöny december 20-i számában jelent meg a 2018/994-es kormányhatározat, amely értelmében 26 megye több mint 400 területi-közigazgatási egysége részesült pótlólagos pénzkiutalásban a kormány rendelkezésére álló tartalékalapból „kurrens és tőkeköltségeik kifizetése végett”. Összesen 123,3 millió lejről van szó. Úgy általában szerényebb értékű pótlólagos pénzkiutalások, de vannak kivételek is, például az Argeș megyei Mioveni város 18 millió lejben részesült, a Gorj megyei Rovinari város 4,4 millió lejben, az Arad megyei Nagylak pedig közel 3,8 millió lejben, s jócskán jutott, nevezetesen 2,5 millió lej Kézdivásárhely municípiumnak is.
A névjegyzéken rajta van Hargita megye is mintegy 1,16 millió lejjel. Ebből a pénzösszegből 28 település részesült, legnagyobb értékben Borszék, 265 ezer lejben és Balánbánya 165 ezer lejben. A többi település, pontosabban község esetében a pótlólagos kiutalások értéke 25 ezer, illetve 32 ezer lej volt. Hogy az elosztásra milyen szempontok alapján került sor, arról nem szól a fáma, de nehéz is lenne megmagyarázni, hogy miért két értékről volt szó: 25 ezer lejről, illetve 32 ezer lejről. (Nem ide tartozik, de a december 13-án eszközölt hasonló jellegű pótlólagos kiutalások kapcsán az egyik területi-közigazgatási egység illetékese egy háttérbeszélgetés során olyasmit emlegetett, hogy nemigen volt, amit kezdeniük a kapott pénzösszeggel.)
Az ugyanaznap megjelent 2018/996-os kormányhatározat értelmében a tartalékalapból akár tekintélyesnek is nevezhető summát, mintegy 13,6 millió lejt jutattak a közpénzek „gazdájának” is, nevezetesen a pénzügyminisztériumnak. Pontosan nem tudni, mire, csak annyit, hogy „nem pénzügyi aktívákra”.
A december 21-én elfogadott 2018/1026-os kormányhatározat – amely a Hivatalos Közlöny szombati, december 22-i számában jelent meg – értelmében közel 38,2 millió lejt utaltak ki pótlólagosan hét megye területi-közigazgatási egységeinek, szám szerint 43-nak, ugyancsak „kurrens és tőkeköltségeik” kifizetésére. A jótéteményesek listáján nem szerepel Hargita megye, illetve megyénkbeli közigazgatási egység. Az ugyanaznap megjelent 2018/1025-os kormányhatározat értelmében Krassó-Szörény megye, pontosabban a Resicai Megyei Sürgősségi Kórház, az Oravicabánya Városi Kórház és Karánsebesi Municípiumi Sürgősségi Kórház részesült 4 millió lejes, illetve 1 millió lejes és 2 millió lejes pótlólagos kiutalásban a „kurrens és a tőkeköltségek finanszírozása végett”. Apropó, milyen tőkekiadásokat lehet még finanszírozni az év végéig, december 22-ét követően?…
A legutóbbi pótlólagos pénzkiutalásokkal talán összefüggésbe hozható a december 13-án megjelent 2018/107-es sürgősségi kormányrendeletnek az egyik szakasza is. Az V-ös szakaszról van szó, amely értelmében hatályon kívül helyezik az utólag módosított és kiegészített 2017/90-es sürgősségi kormányrendeletnek ama előírását, miszerint a közintézményeknek a 2018-as esztendő utolsó napjáig nem lehet irodai bútorzatot, irodai felszereléseket és berendezéseket beszerezniük. Most a múlt időt kell használnunk, mert december 13-tól kezdődően már lehet… Ha ez így igaz – márpedig így igaz –, akár jól is jöhet az a pluszpénz. Ugyanakkor azonban az is igaz, hogy az országban valóban vannak olyan területi-közigazgatási egységek, ahol gondot jelent, jelenthet a „mindennapi falat” előteremtése is. Ez viszont merőben más ügy…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek