A színház világnapját ünnepelik

108

Március 27-e a színház világnapja, amelyet 1961 óta ünnepelnek világszerte. Ebbe a mozgalomba kapcsolódik be most már évek óta Hargita megye három legnagyobb városának színháza. Az idei felhozatalról Márk Boglárka érdeklődött.

Egész napos programot kínál az érdeklődőknek a gyer­gyó­szentmiklósi Figura Stúdió Színház. Reggel 9 és 10 óra között kávéval várják azokat, akik szeretnék közelebbről megismerni a Figura társulatát és kíváncsiak arra, hogyan működik a színház. 10 és 11 óra között a stúdióteremben színházi bemelegítő lesz, amelyre olyan jelentkezőket várnak, akik a színészek vezetésével koncentrációs és csapatépítő játékokat próbálnának ki. Ezt követően A hideg című előadás nyílt próbája zajlik. 16 órától színházi kvíz kezdődik a YourLivingRoom kávézóban, amelyre kétfős csapatok jelentkezését várják. 17 órától Rendezz jelenetet! címmel bárki kipróbálhatja, hogy milyen rendezőnek lenni. A jelentkezők – akik ismert dráma egyik jelenetét rendezhetik meg – rendelkezésére állnak színészek, jelmezek, kellékek, hang- és fénytechnika. Bátorításként jelen lesz egy rendező is, akitől segítséget és tanácsot lehet kérni. 18 óra 30 perckor fotókiállítást nyitnak meg Jakab Lóránt színházi fotóiból. 19 órakor kezdődik Elise Wilk Hideg című drámájának előadása. A színházi világnap vacsorával zárul a kávézóban, ahol karaoke show-val szórakozhatnak a jelenlévők. A Hideg című előadás kivételével a színházi világnap minden programjára ingyenes a belépés.
Székelyudvarhelyen is nyílt napot tartanak a Tomcsa Sándor Színházban. 10 és 14 óra között Kulisszaprogram zajlik, az érdeklődők betekintést nyerhetnek a színfalak mögé, természetesen idegenvezető segítségével. Az ünnepi program 18 órakor folytatódik a Tea & Dzsem „programcsomaggal”. Ez improvizációs játékkal, a Beugróval kezdődik – természetesen a színészek segítségével játszhatunk –, majd 20 órától koncerttel szórakoztatja a színházkedvelőket az Actor’s Dzsem Session, a színház színészzenekara. 22 órakor a Szabad a gazda! ideje alatt pedig bárki bekapcsolódhat zenélésbe.
A Csíki Játékszín is minden évben megemlékezik a színház világnapjáról. Idén 18 órára nyilvános próbára várja a színházszerető érdeklődőket a csíki társulat. John Millington Synge ír drámaíró A nyugat hőse tragikomédiájának próbafolyamatába kapnak betekintést a színházba betérők. A próba elején elhangzik a színházi világnapi üzenet, Kányádi Szilárd megbízott igazgató tolmácsolásában. Az est végén beszélgetésre várják az érdeklődőket a színház előcsarnokában kialakított színházi kávézóba, ahol további meglepetésekkel készül a társulat.

A cikk a Hargita Népe március 23-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek