A sport több a mozgás puszta öröménél

Sporttörténeti konferencia Gyergyószentmiklóson

45

Negyvenötödik alkalommal tartott sporttörténeti konferenciát, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület, melynek helyszínéül Gyergyószentmiklóst választották. A rendezvény szervezésébe a helyi önkormányzat mellett a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület és a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság is bekapcsolódott, a résztvevők pedig hat előadást hallhattak. Az örmény közösségi házban tartott eseményen többek között elhangzott: a sport többet jelent a mozgás puszta öröménél, nevelő jellege ugyanis megkérdőjelezhetetlen.

Sporttörténeti konferencia. Legutóbb tíz éve volt Gyergyóbana szerző felvétele

Így, vagy úgy, de egy kicsit mindenkit érdekel a sport – jegyezte meg a konferencia egyik szervezője és egyben moderátora, Mecsériné Doktor Rozália körmendi könyvtárvezető, mondván, 2004-től szerveznek sporttörténeti konferenciákat, a negyvenötből harmincnyolc alkalommal pedig személyesen vett részt ezeken. A konferenciák célját illetően rámutatott, fontos rávilágítani, hogy a szűkebb környezetünkben milyen értékes sportolók születtek, az előadások által pedig számos új, érdekes információval is gazdagodhat a hallgatóság.
A Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület részéről a zalaegerszegi Gyuk György is felszólalt, aki barátjáról, az egyesületet alapító néhai Kis Jánosról emlékezett meg.
– Az ő munkája beérett, hisz itt vagyunk – fogalmazott Gyuk. A Gyergyószentmiklósi Városi Sportklub (VSK) vezetője, Tatár Előd köszöntőjében a sport és a sportolás fontosságára hívta fel a figyelmet, mondván, az eredményesség mögött rengeteg munka van, amely kitartásra, alázatra és csapatmunkára nevel.
A bevezető kulturális műsort követően a gyergyószentmiklósi Barabás Gyöngyvér kezdte meg az előadások sorát, aki az örmény származású erdélyi sportolókról beszélt. Mint mondta, negyvenhét ilyen személyről tudunk, majd néhányat megemlítve, többek között Aján Tamás sportdiplomatát, a Basilidesz családot, Buslig Gyula egykori labdarúgót és edzőt – aki egyébként a konferencia szervezésében is oroszlánrészt vállalt – Fejér Konnert András asztaliteniszezőt, Keresztes Lajos birkózót és a mindössze 13 éves Jakab Máté Ármint ismerhette meg mondandójából a hallgatóság.
A lepsényi Somlai Attila a szellemi teljesítményért járó olimpiai érmekről és birtokosaikról beszélt, így előadásából azt is megtudhattuk, hogy az 1948-as londoni olimpia volt az utolsó, ahol művészeti és irodalmi alkotásokért érmet adtak.
Csíki András Hargita megyei sportigazgató a székely birkózókat mutatta be, a Szombathelyről érkezett Hollerné Mecséri Annamária és Holler Péter pedig Rendhagyó olimpiai dobogók címmel tartott előadást. Az erdélyi és bánáti kerékpározás kezdeteiről a kolozsvári Killyéni András beszélt a jelenlévőknek, a szombathelyi Horváth Vilmos pedig A parthus királytól a Fehér Medvéig címmel tartott előadást.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek