A románok inváziója sokkolja a sajtót

Egyesült Királyság

868

A román állampolgárok számának óriási növekedésén ámul a brit sajtó, miután a statisztikai hivatal tegnap közzétette a hivatalosan regisztrált bevándorlók számát. A lengyel után immár a román nemzetiségűek következnek, 2016-ról 2017-re egyetlen év alatt 25 százalékkal nőtt a számuk.

A statisztikai hivatal nemzetiségre, továbbá származási országra lebontva is közzétette a hivatalos 2017-es statisztikáit. A 65 milliós ország lakosságának közel 10 százaléka – 6,2 millió személy – nem brit nemzetiségű.
A listát továbbra is a lengyelek vezetik: ők valamivel több mint 1 millióan élnek az Egyesült Királyságban, 922 ezren Lengyelországban is születtek. A nemzetiségek sorában immár a románok követik őket: 411 ezer hazánkbeli tölti mindennapjait a szigetországban, és ez csak a hivatalos adat. Közülük 390 ezren születtek Romániában – a származási ország szerinti listán India és Pakisztán jóval megelőzi Romániát.
Magyarország egyébként a 16. legnépesebb bevándorló kisebbség 98 ezer fővel, közülük 93 ezren születtek Magyarországon – a különbség rejti a kettős állampolgárokat is.
A két szempont szerinti listán egyébként az eltéréseket a már az Egyesült Királyságban született gyermekek számával, a harmadik országból történő bevándorlással, valamint az állampolgársággal (esetenként a kettőssel) indokolják.
A kimutatásból az is kiderül, hogy az adott nemzetiségeknek melyek a legkedveltebb régiói. Ebből kiderül, hogy a román állampolgárok is Londont célozzák meg leginkább: a 411 ezerből 164 ezren a fővárosban élnek. Walest, Észak-Írországot és Skóciát nem igazán kedvelik, de Angliában a kilenc közül az észak-nyugati régió az egyetlen, ahol nem szerepelnek az öt legnépesebb nemzetiség között. Kifejezetten Angliában 396 ezer román állampolgár él.
A 411 ezer román állampolgár közül egyébként 229 ezer férfi és 182 ezer nő.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.