2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

A rendőrség udvarán vonják fel az óriástrikolórt

Székelyföld legnagyobb trikolórját kívánják felhúzni Csíkszeredában, Hargita megye legmagasabb zászlórúdjára – erről Mircea Duşa védelmi miniszter beszélt hétfőn, a Brassó megyei Nagysinken. Tegnapra már az is kiderült, hogy a megyei rendőrség székházának udvarán lobog majd a méretes román zászló.

A megyei rendőrség épülete az óriási zászlórúddal. Rég készen áll Fotó: bBlázs Árpád
A megyei rendőrség épülete az óriási zászlórúddal. Rég készen áll Fotó: bBlázs Árpád

Már jó ideje áll a hatalmas zászlórúd a Hargita Megyei Rendőrség csíkszeredai székhelye előtt – ebből következtethető, hogy a most megvalósuló ötlet már régebb megszületett –, jelen pillanatban is van rajta egy kisebb piros-sárga-kék lobogó, ám úgy tűnik, június 26-tól ennek helyén Székelyföld legméretesebb román zászlója lobog majd.
Mircea Dușa védelmi miniszter hétfőn nyilatkozta, hogy Gabriel Oprea kormányfő-helyettessel együtt kíván részt venni a zászlófelvonáson, de akkor nem beszélt arról, hogy hová kerül majd a méretes lobogó.
Tegnap Antal Attila alpolgármester lapunknak azt mondta, minden év június 26-án Csíkszeredában is megszervezi a prefektusi hivatal a román zászló napját, ám a polgármesteri hivatalhoz eljuttatott átiratukból kiderül, hogy az ünnepségek idén nem a megszokott helyen, az ismeretlen román katona szobránál zajlanak majd, hanem a Tudor Vladimirescu utcának a megyei rendőrség előtti szakaszán, amiért útlezárásokra is kell majd ott számítani. Ebből a helyszínváltozásból következtethető, hogy a megyei rendőrség előtt már jó ideje álló, magas zászlórúdra kívánják majd felvonni a hatóságok a méretes román nemzeti lobogót.
– Nem kell erre engedélyt kérniük a polgármesteri hivataltól, hiszen nem közterületről, hanem egy intézmény területéről van szó. Ráadásul a belügyminisztériumhoz tartozó intézmény területéről, és rájuk külön szabályok vonatkoznak – mondta Antal Attila.
Mircea Duşa védelmi miniszter egyébként tavaly ugyanezen a napon hatalmas trikolórral ünnepelte a román zászló napját Hargita megyében: akkor Gyergyótölgyes községben 24 négyzetméteres piros-sárga-kék lobogót avatott.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb