A rendházak derűje

A szerzetesek élete újszerű megvilágításban

159

A tárlat legfontosabb kulcsszava a derű, mert a derű határozza meg a rendházak hétköznapjainak minden pillanatát – jellemezte tegnap a Csíki Székely Múzeumban megtartott kiállításmegnyitón a Szerzetesek asztalánál című vándorkiállítást Saly Noémi történész, a tárlat kurátora. A Mikó-várba érkező tárlat a szerzetesek hétköznapi életébe enged bepillantást.

Fotó: László F. Csaba

A szép számú érdeklődőt vonzó tárlat megnyitóján Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója a kulturális intézmény egész éves tevékenységének rövid összegzése után úgy fogalmazott: a kiállítás a székelyföldi múzeumok összefogásának köszönhetően jött létre. Hozzáfűzte: a tárlat anyaga – amelyet már több székelyföldi városban is megtekinthetett a közönség – a szerzetesek életének kevésbé ismert és kutatott szeletét mutatja be.
Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere személyes találkozását mesélte el a tárlat témájával, Farkas Balázs magyarországi konzul pedig úgy fogalmazott: egyedi a kiállítás témája, hiszen keveset beszélünk róla.
Saly Noémi, a tárlat kurátora ugyanakkor elmondta: a kiállított dokumentumok közül a legkiemelkedőbb az a szakácskönyv, amelyet 1693-ban a „csíki klastromban” írtak a szerzetesek. A könyv a budapesti Egyetemi Könyvtár tulajdona. Ehhez kapcsolódva Gyarmati Zsolt múzeumigazgató elmondta: az általa vezetett intézménynek feltett szándéka, hogy a szakácskönyv másolatát kiadja jövőre, sőt nincs kizárva, hogy majd főzőbemutatóra is sor kerül, azaz elkészítenek néhány ételt a szerzetesek receptjei alapján.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek