A rendezett káoszban érzik elemükben magukat

Piros kód a sürgősségen. Mindenki tudja és teszi a dolgát Fotó: Márk Boglárka
182

A sürgősségi orvosnak a csecsemő újraélesztésétől a felnőtt páciens bármilyen jellegű orvosi sürgősségéig mindent el kell tudnia látni. Bevallásuk szerint a sürgősségi szakorvos számára az az igazi szakmai kihívás, ha a súlyos állapotban lévő páciens életét megmenthetik, állapotát stabilizálhatják. A csíkszeredai megyei kórház Sürgősségi Betegellátó Egysége (UPU) sokat fejlődött az elmúlt években, ez nagyban meghatározza az egész intézményben zajló munkát. A nagy változások mégis ezután kezdődnek: az osztály bővítésére készülnek, ezzel pedig új épületszárnyban, jobb körülmények között, és az ott dolgozók reményei szerint jóval népesebb csapatban dolgoznak majd.

Piros kód a sürgősségen. Mindenki tudja és teszi a dolgát Fotók: Márk Boglárka

A sürgősségi osztály működéséről dr. Kacsó Jolán osztályvezető számolt be a Hargita Népének. A marosvásárhelyi születésű szakorvos majdnem négy éve dolgozik Csíkszeredában, azelőtt szülővárosában szerezte szakmai tapasztalatát. Mint mondta, dr. Demeter Ferenc kórházigazgató meghívásának eleget téve örömmel jött Hargita megyébe, szakmai kihívásként tekintett a felkérésre, nem utolsósorban szülővárosához is ez volt viszonylag közel.
– Egy ideig gondolkodtam, hogy idejöjjek vagy sem, ugyanis a mi specialitásunk egyaránt keresett itthon és külföldön is, számomra azonban a külföldön vállalt munka nem volt opció. Amikor idekerültem, még csak egy sürgősségi szakorvos dolgozott a megyei kórház sürgősségi osztályán, de ez a kolléga idővel elment, így egyedül maradtam – mesélt a kezdetekről az osztályvezető.
Az orvoshiány miatt voltak olyan ügyeletek, amelyek alatt nem tudták biztosítani a szakorvos jelenlétét, így az asszisztensek egyedül dolgoztak. Bár a szakorvoshiányt mára sem sikerült megnyugtatóan rendezni, ma azért mégis jelentős javulás érzékelhető: már négy szakorvos látja el a munkát az osztályon. Az elmúlt négy évben jelentősen bővült az osztályon használt különleges eszközök tára, a gyógyszerválaszték is számottevően bővült, nem utolsósorban a szak- és segédszemélyzet rendszeresen fejleszti eddigi tudását a gyakran tartott szakmai továbbképzők által, és majdnem fél éve működik az osztály által létrehozott, a sürgősségi ellátás javítását célzó, azt segítő egyesület.
A sürgősség olyan szakterület, ahol nincs idő órákat, fél napokat vagy akár napokat gondolkodni. A személyzet minden tagjának – legyen az orvos vagy beteghordozó – tudnia kell, hogy mi a dolga, mi a szerepe a csapatban.

Kódok szerinti ellátás
A sürgősségi betegellátás mindig csapatmunka, az orvos az összefogó kapocs, ő az irányító, de a gyógyító tevékenységet leosztják a csapatban lévők kompetenciái szerint.
– Mi jól meghatározott, törvény által szabályozott kódrendszer szerint osztályozzuk az eseteket: minden páciens, aki a sürgősségi osztályra kerül, klinikai státusa alapján sürgősségi kódot kap. Összességében öt színkód létezik a sürgősségi besorolásban: piros, sárga, zöld, kék, fehér. A piros kód a legsúlyosabb állapotot jelöli, ezt a beteget azonnal orvosi ellátásban részesítjük, ezekben az esetekben minden másodperc meghatározó lehet. Ezt követi a sárga kód, ez a beteg nincs az érkezése időpontjában ugyan közvetlenül életveszélyes állapotban, de állapota súlyosbodhat. Ez a két színkód jelenti számunkra a major sürgősségeket, míg a zöld, a kék és a fehér kód a minor/nem sürgős eseteket jelzik – mutatott rá az osztályvezető.
A mindennapi gyakorlatban a zöld kód a leggyakoribb, ezek a betegek nincsenek életveszélyes állapotban, szükség szerint akár többórás várakozás után kerülhetnek ellátásra.
– Értelemszerűen a nagy traumát, az infarktusos esetet nem várathatjuk, ezért az a személy fog akár órákat várni, akinek „csak” megrándult a bokája. A hosszas várakozás ellenére is mindenki a megfelelő orvosi ellátásban részesül – tájékoztatott dr. Kacsó Jolán.

Még mindig nincs elég orvos
A csíkszeredai sürgősségi betegellátó egységben ma már minden szükséges eszköz az orvosok és segítőik rendelkezésére áll: lélegeztető gépek, komplex monitorok stb., de a legfontosabb, hogy három sürgősségi orvos érkezett az utóbbi időszakban a kórházba. Így jelen pillanatban négy sürgősségi szakorvos áll a betegek rendelkezésére, illetve további három általános orvos is besegít, egy-egy ügyeletet is vállalva.
– Az orvoshiány még mindig a legnagyobb problémánk, az éves betegszám miatt ügyeletenként legalább három sürgősségi szakorvosnak kellene szolgálatot teljesítenie az osztályon – tette hozzá az osztályvezető.
Sajnos a betegek egy része megpróbálja a sürgősség igénybevételével megkerülni a családorvosi, járóbeteg-rendelőt, illetve a laborvizsgálatok, valamint különféle képalkotó eljárások révén jelentősen leterhelik az amúgy is túlzsúfolt sürgősségi ellátást.

Dr. Kacsó Jolán osztályvezető szakorvos

Teljesen megújul az osztály
Az Egészségügyi Minisztérium idei kiírásának köszönhetően a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház bekerült azon finanszírozandó kórházak közé, amelyek célzott támogatást kapnak a sürgősségi osztály bővítésére, felszerelésére, illetve helikopter-leszállópálya építésére.
Ha minden a terv szerint alakul, akkor a 2019-es év tavaszán elkezdődhet az építkezés. Az új UPU teljesen más struktúrájú lesz, a jövő kihívásainak próbál majd megfelelni. Az alapvető célkitűzés az, hogy az új épületszárny ne vagon típusú legyen, hanem a sürgősségi ellátásra alkalmas felületekkel rendelkezzen. Új szolgáltatások is elérhetők lesznek – olyanok, mint a CT vagy a radiológia –, kimondottan a sürgősségi ellátást segítő laboratóriumi gépek is rendelkezésre állnak majd, amelyek a várakozási időt is csökkentik.
Mintegy 3500 négyzetméteres hasznos felületű, kétszintes új épületszárny létesül, lent lesz az imagisztika, a tulajdonképpeni betegellátás pedig a felső szinten működik, megfelelő módon különválasztva a felnőtt, illetve gyerek sürgősségi ellátás felületeit, ezáltal a gyerekek és hozzátartozóik számára is kényelmesebb feltételeket teremtenek. Ugyanakkor fogászati sürgősségi rendelőt is szeretnének létrehozni, mivel a sürgősségekre vonatkozó törvény ezt is előírja.
– Lesz mindenünk, már csak az orvos hiányzik. Tele vagyunk reményekkel, nagyon jól működő sürgősséget szeretnénk kialakítani, hogy a csíkszeredai sürgősségi ellátás a marosvásárhelyihez hasonlóan színvonalasabbá váljon. Az asszisztenseink talán a kórház legjobbjai, és ez így is van rendjén, hiszen a sürgősségi asszisztensnek sokszor orvos nélkül is el kell tudnia kezdeni az eset ellátását, például az újraélesztési protokoll alkalmazását, amíg az orvos az összetett procedúrákat végzi. Ilyen téren nagyon szép eredményeket értünk el – részletezte az osztályvezető.
Az új létesítménnyel kapcsolatban dr. Demeter Ferenc kórházigazgató elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa a sürgősségi osztály bővítésére mintegy 1,5 millió euró értékben pályázik a szaktárcánál. A pályázati iratcsomó leadási határideje április 18. A kórháznak a kiírásban megfogalmazott követelményeknek kell eleget tennie.
– Nekünk a szakmai hátteret kell biztosítanunk, a tervezőt mi látjuk el információkkal arra vonatkozóan, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie a helikopter-leszállópályának, milyen elosztása legyen a sürgősségi osztálynak, milyen felszereltségre van szükségünk azonkívül, amely jelen pillanatban a sürgősségi osztály rendelkezésére áll – tájékoztatott a kórházmenedzser.
Mint megtudtuk, a kórházbővítés következtében a belső udvart építik be, az új szárny a kapusszobától elér a sürgősség jelenlegi bejáratáig, sőt azt is beépítik.

Szenvedély nélkül nem lehet ezt csinálni
– Ha a sürgősséget nem hivatásként csináljuk, akkor ez kín mindenkinek. Rengeteg az adrenalin, nagy a pörgés. Olyan napok vannak, hogy két beteg között alig van időnk levegőt venni. Aki nem felel meg ennek a ritmusnak, a sürgősségi betegellátás speciális elvárásainak, azok helyébe olyanokat próbálunk hozni, akik ezt az életformát felvállalják. Nálunk nincs olyan, hogy kikapcsoljuk a telefont, nincs hétvége, ünnepnap, de megvan a szakmai elégtétel – összegzett dr. Kacsó Jolán. Hozzátette, hogy a kórház többi részével is nagyon jó az együttműködés.
Kacsó Jolán szerint egy kívülállónak az lehet a benyomása, hogy sokszor káosz van a sürgősségen, de megnyugtat: bármekkora is a kavarodás, mindenki pontosan tudja és teszi a dolgát.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.