2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

A Reménység néptánccsoport nyári élményeiből

[dropcap]S[/dropcap]zentegyházáról második alkalommal indult hosszabb útra a Reménység néptánccsoport, a SPES Alapítvány szervezésében. Lelkes készülődés meg próbák után elindultunk a 2015-ös nyári kirándulásunkra. Először Kolozsváron látogattuk meg a Napsugár szerkesztőségét, ahol próbáltunk magunkba szívni minél több tudást Zsigmond Emese főszerkesztő ismertetőjéből. Hűséges olvasókként, napsugárbélyeg-gyűjtőkként azt a jutalmat kaptuk, hogy meglátogathattuk a Napsugár jóvoltából a botanikus kertet, ami sokunkat ámulatba ejtett a különleges tavirózsáival, pálmafáival. Ezúton is köszönjük a szerkesztőség munkatársainak.
Szilágysomlyóra második alkalommal érkeztünk a Báthory István Magyar Tannyelvű Általános Iskolába, ahol újra sok örömet szereztünk a szilágysági barátainknak a sok szép székely ruha felvonultatásával, s természetesen néptáncaink bemutatásával. A Magyar Ház képviselői szervezésében változatos délutánban volt részünk, műsorunk bemutatása után együtt táncoltak Szilágysomlyó és Szentegyháza gyermekei. Örömmel próbálták ki a szilágysomlyói gyerekek táncrendünk egy-egy elemét. Jóleső érzés volt megtudni, hogy többen is voltak közülük Válaszúton tánctáborban. Nagy hangsúlyt fektetnek népi értékeink megőrzésére a vegyes lakosságú városban is, amelyben a Szilágysomlyói Magyar Ház és Széman Rózsa a segítő partner.
A Reménység néptánccsoport támogatója ebben a kirándulásban, ebben a népi értékeket átadó eseményben, ahol tudatosodik a gyermekekben, hogy szórványban is tesznek azért, hogy megőrizzék hagyományaikat, Szentegyháza Városi Tanácsa, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ volt.
A SPES Alapítvány és a szülők támogatásának köszönhetően utunk meghosszabbítása vált lehetővé, így ismételten eleget tettünk a Szarvasi Emberöltő Alapítvány és lelkes elnöke, Tóth Tamásné Mária meghívásának. Csodálatos 5 napot töltöttünk Szarvason, a történelmi Magyarország közepén, ahol bejártuk a történelmi emlékutat, mécseseket helyeztünk el az emlékhelyen, a szélmalomnál. Néptáncbemutató, hajózás a Holt-Körösön, vízi színház, városnézés tette tartalmassá az ott töltött időt. Megható volt a Kárpátaljáról érkezett testvéreink mindennapi gondjait, bizonytalanságait hallgatni. Jó volt velük reggelizni a tulipános ház udvarán újonnan létrehozott, kemencével ellátott nyári kertben, ahol a kerítést is tulipán motívum díszíti. El is énekeltük teljes szívünkből a „Hej tulipán, tulipán…” kezdetű népdalt.
Egy napra Budapestre utaztunk, ahol a városnézés csúcspontja a Parlament látogatása volt. Büszkeség és csodálat lett úrrá rajtunk. Hálával, népi értékeinkkel, történelmi emlékekkel, épített örökségünk legszebb gyöngyszemeivel a szívünkben tértünk haza.

A SPES Alapítvány nevében,  Burus Mária Ella, Szentegyházaimg_3005

Előző cikkKikapcsolva
Következő cikkFiatal kerettel készülnek

Kapcsolódó cikkek:

14,322RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb