2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

A programok szorosan kapcsolódnak a könyvekhez

Az elmúlt évben ugyan sok esemény elmaradt a Szé­kely­ud­var­hely­i Városi Könyvtárban, mégsem ültek tétlenül a kulturális intézmény munkatársai. Elvégezték például a tízéves leltárt és év végére rengeteg újdonsággal, élményprogramokkal rukkoltak elő, amelyek valamilyen formában mind-mind kötődnek a könyvekhez. Szőcs Endrével, a Szé­kely­ud­var­hely­i Városi Könyvtár vezetőjével beszélgettünk.

– Mi volt az elmúlt év legmeghatározóbb tevékenysége a könyvtárban? 

– Tízévenként szükséges leltárt készíteni a százezresnél nagyobb tételszámú gyűjtemény esetében, és ez nálunk – a járványhelyzettől függetlenül – pontosan a 2020-as esztendőre esett. Valamilyen szinten tehát kapóra jött a leállás. Ilyenkor a könyveket nemcsak számba vesszük, hanem annak is utánajárunk, hogy mi lett a kint lévő könyvek sorsa. Ott vannak továbbá az elhasználódott, elrongyolódott könyvek, amelyeket kötészeti munkával sem lehet megfelelően rendbe hozni, ezeket el kell távolítani a leltárból, ami megint csak egy hosszadalmasabb folyamat annál, mintha megnyomnánk a Delete gombot. Ugyanakkor minden könyvbe bele kell pecsételni, hogy 2020-ban megtörtént a leltározás, ugyanis bármilyen ellenőrzés alkalmával ez könnyen leellenőrizhető. Tehát egy összetett és munkaigényes feladat volt ez a tízéves leltár, aminek egy részét otthonról is lehetett végezni, ezért kialakítottuk a home office-os munkavégzést is, de a munka zöme a könyvtár falain belül zajlott. Elmondhatjuk, hogy a munkát sikerült jól elvégezni. 

A tavalyi év elején bevezettünk egy úgynevezett késedelmi díjat, de ezt az intézkedést a járványhelyzet beálltával természetesen felfüggesztettük, sőt, ellentétben a saját belső szabályzatunkkal, az addig engedélyezett négy-öt könyv helyett akár tíz-tizenötöt is kikölcsönöztünk az érdeklődőknek. Kihangsúlyoznám, hogy nagy szeretettel várjuk vissza a régebb óta kint lévő könyveinket! Olykor elszomorító, hogy egyesek nem érzik kötelezőnek a könyvtári könyvek visszaszolgáltatását. Most, a tízéves leltár alatt ezek a hiányok még inkább a felszínre kerültek, és igyekszünk minden kallódó könyvnek utánajárni, segít ebben a könyvtárlátogató személyi száma is, amit természetesen a hatályos adatvédelmi törvények szerint kezelünk.

– A két hónapos karantén után, valamikor májusban lazítottak egy picit a szigorításokon, amikor újra kinyithatta kapuit a könyvtár…

– Minket nem ért felkészületlenül, ahogy lehetett, azonnal nyitottunk. Először a kölcsönző részt tettük látogathatóvá, de nem engedtük az olvasókat a polcok közé, a kollégák keresték ki és hozták elő a könyveket. Amikor lehetővé tették, beengedtük az olvasókat is. Aztán újra be kellett zárnunk az intézményt…

– Milyen rendezvények, események maradtak el az elmúlt esztendőben? 

– Az év elején még megtartottunk két könyvbemutatót, a többi tervezett bemutató mind elmaradt. Több iskolával leszerveztük előre a könyvtárlátogatást, de kénytelenek voltunk lemondani. Egy ilyen látogatás alkalmával nagyjából hatvan gyerek van jelen a könyvtár falai között, reggel 9 és délután 2 óra között, különféle programokat szervezünk nekik, és ezeket a gyerekeket bizony le kell tudni foglalni ennyi időn keresztül. Népszerűek ezek a találkozások olyannyira, hogy tavaly év elején már csak júniustól voltak szabad időpontjaink. Persze, ezek is mind elmaradtak.

A hagyományosnak mondható Nyitott Könyvek Éjszakája programunkat is lefújtuk, azt megelőzően került volna sor a Jövő könyvtára című szakmai konferenciára, ahová a Kárpát-medencei könyvtárakból érkeznek kollégák, de ez is elmaradt. Próbáltuk halasztani, ameddig a pályázati kiírás határideje engedte, de végül novemberben ezt is lemondtuk.

Az 5–8. osztályosok számára évente megszervezett pálpataki ol­vasótáborunkat sem tudtuk meg­szervezni a koronavírus miatt. Vakációs időszakban az elemis diákoknak is szerveztünk olvasótábort, de tavaly erre sem kerülhetett sor.

Ugyancsak elmaradt az 1–8. osztályosoknak szokásosan november végén, december elején szervezett kvízversenyünk, viszont sikeresen végigvittük a kilencedik irodalmi pályázatunkat. Ennek a kiértékelőjét rendszerint a Nyitott Könyvek Éjszakájára időzítettük, de idén ezt is csak online térben tudtuk megtartani. Az iskolák bezárása miatt kevés tanár buzdíthatta a gyerekeket a részvételre, ezért a pályázók életkora eltolódott a felnőttek irányába, de ugyanolyan szép számmal jelentkeztek, mint az elmúlt években.

Év végére szerencsére annyira lazult a helyzet, hogy a karácsonyi és év végi foglalkozásainkat – rengeteg gyerek részvételével – megtarthattuk. Az elmúlt években ezek a foglalkozások két teremben zajlottak, most pedig rendelkezésünkre állt az egész épület.

A karantén ideje alatt elkezdett és eddig 67 előadást megért kávéházi beszélgetések sorozatot is befejezzük lassan, de nem véglegesen. Évek múltán szeretnénk visszatérni rá, hisz mindig jönnek újabb és újabb érdekes, kiemelkedő személyiségek, akiket érdemes bemutatni. Ezek a felvételek bekerülnek valamilyen formában a könyvtár gyűjteményébe. 

Ugyanakkor 5–8. osztályosok számára elkészült egy tankönyv és tanterv szerinti földrajzóra-sorozat is, amelyet a könyvtár Facebook-oldalán tekinthetnek meg a diákok.

– A városi könyvtár saját rendezvényei mellett nemcsak könyvkölcsönzést ajánl, hanem számos érdekes szolgáltatással, élményprogrammal várja a szórakozni vágyókat. Milyen foglalkozásokat indítottak el? 

– Rengeteg, zömében ingyenes szolgáltatást indítottunk el. Egyetlen feltétele, hogy az illető személy beiratkozott könyvtártag legyen. Ajándékutalványokat – például könyvtári foglalkozások, fényírda, napmegfigyelés, óriás sakk, papírszínház, társasjáték, arcfestés, quilling, 3D-s mozi, filmvetítés, csodák terme, digitális planetárium, szabadulószoba, földrengés-szimulátor, nyomda- és sajtótörténeti kiállítás, születésnap szervezése stb. – készítettünk, ez akár 7-15 fő számára is igényelhető. A továbbiakban szeretnénk, hogy szolgáltatásainkat az ajándékutalványok segítségével minél több érdeklődő megismerje. Míg tartanak a járványügyi korlátozások, addig csak családokat, illetve egy háztartásban élőket fogadhatunk.

– Milyen tervekkel, reményekkel vágnak neki az új évnek? 

– Ebben az évben visszatérő programjaink mellett újakat is tervezünk. Elsőbbséget élveznek a tudomány népszerűsítését szolgáló események. Minden eszközzel azon dolgozunk, hogy idecsaljuk és itt tartsuk a gyerekeket. Programjaink valójában szorosan kapcsolódnak a könyvekhez. Ha a gyerek például megnéz egy digitális planetárium show-t, azzal felkeltjük az érdeklődését a téma iránt, és nemegyszer fordul elő, hogy olyan kérdéseket tesz fel, amihez a választ meg kell keresnünk a megfelelő könyvekben. Így sok esetben a gyerek könyvvel a hóna alatt megy haza, és otthon tovább informálódik. Teljesen mindegy, hogy fizikai kísérletet végzünk, vagy éppen a napot vizsgáljuk, de mindig oda kanyarodunk vissza, hogy ezek az ismeretek mind benne vannak a könyvekben. 

Nyári időszakban táborokba, iskolákhoz telepszünk ki, ahol Szabó Károly kollégánk a fényképezés csínját-bínját tanítja a gyerekeknek, én viszem a teleszkópokat, fizikai kísérlethez szükséges eszközöket, és bemutatókat tartunk, ahol a könyvtárat, de elsősorban a könyvek használatát népszerűsítjük.

Örömmel vettük tudomásul, hogy a helyi önkormányzat a könyv évének szeretné nyilvánítani a 2021-es esztendőt. Ehhez kapcsolódik az a tervünk, hogy a többi városi kulturális intézménnyel közösen egy egész évben tartó, a könyvtárat, a könyvet, az olvasást népszerűsítő rendezvénysorozatot hozzunk létre. Folytatnánk, illetve újraindítanánk az előző években jól működő stabil rendezvényeinket, ugyanakkor olvasóklub, illetve egyéb gyerekeknek és felnőtteknek szóló programjaink is lesznek. Néhány rendezvényt akár három nyelven is le tudunk bonyolítani a Tourinfo és a helyi civil kezdeményezésekkel szövetkezve, és ha a helyzet engedi, akkor ez év tavaszától a teljes turistaszezon ideje alatt megpróbálunk kifejezetten a turistáknak szóló szolgáltatást nyújtani, elsősorban hétvégente, amikor ezeknek a programoknak egy részét működtetni tudjuk. Előreláthatóan ezt csak önkéntesek bevonásával tudjuk végezni, éppen ezért fölvettük már a kapcsolatot a Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár vezetőségével, illetve a MÜTF-fel, akik ujjongva fogadták az ötletet. Megpróbálunk folyamatos ügyfélszolgálat mellett az idelátogatókat tájékoztatni, kiszolgálni, ezáltal bekapcsolódni a város turizmusába. 

– Jelenleg milyen szabályok érvényesek a könyvtárban? 

– Minden tevékenységünk és helyiségünk ötvenszázalékos kihasználtsággal működik. Tehát az egyébként tízszemélyes olvasóteremben most öten tartózkodhatnak, a hat számítógépből háromhoz engedünk vendéget, a távolságtartás kötelező. A könyveket nem vesszük át, letehetik az olvasók egy erre kialakított helyre, a vonalkódos rendszernek köszönhetően nem kényszerülünk az olvasóval való kontaktusra. A könyveket 70 fokos meleget kibocsátó UV-lámpával fertőtlenítjük. A közvetlen érintkezést teljesen kiiktattuk, valamint a kötelező elválasztó felületeket is alkalmazzuk. Szerencsére nincs tudomásunk arról, hogy az udvarhelyi koronavírus-fertőzések bármelyike kapcsolatba hozható lenne a városi könyvtárral, kollégáink közül sem volt fertőzött, viszont azt szeretnénk, sőt az idei évünket arra tesszük fel, hogy a könyvek igenis fertőzzenek, természetesen nem járványügyi értelemben!

 

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb