A probléma nem új, keresik a megoldást

Szennyvíz ömlik a Békény-pa­takba Gyergyószentmiklóson, a városi piac mellett. Lakossági bejelentés nyomán a környezetőrség ellenőrzött a helyszínen. A probléma nem új keletű, igyekeznek csökkenteni a szennyezés mértékét – közölték az ügyben történt egyeztetést követően.

Szennyvíz a Békényben. Hatvan napja van a városnak a hiba orvoslására
Szennyvíz a Békényben. Hatvan napja van a városnak a hiba orvoslására

Lakossági bejelentés alapján tartottak ellenőrzést a napokban Gyergyó­szent­miklóson a környezetőrség munkatársai: az értesítés szerint szennyvíz folyik a Békény-patakba a városi piacnál. A környéken lakók főként a kellemetlen szag miatt gyanították ezt. Mint mondják, néha orrfacsaró bűz terjeng éppen ott, ahol az esővíz-elvezetőből a Békénybe ömlik a víz. Az illetékesek a közüzem vezetőjével, valamint a polgármesteri hivatal munkatársaival egyeztettek az ügy kapcsán. Nagy Zoltán alpolgármester szerint sajnálatos problémáról van szó, ami nem újdonság, hiszen már korábban is tudtak róla, hogy az eső­vízvezetéken szennyvíz is folyik a Békénybe. A városvezető kifejtette, a közüzem szakembereivel vizsgálták a kérdést, és valószínűnek tartják, hogy a város központi részén egyes háztartások szennyvízvezetékét az esővíz-elvezető hálózatra csatlakoztatták, emiatt jut a patakba az a folyadék, aminek nem ott lenne a helye. Azt nem tudják, hogy pontosan mióta folyik ez így, de legalább öt éve már – véli az alpolgármester. Nagy Zoltán leszögezte: a lakók bejelentése jogos, éppen ezért a közüzemmel és a környezetőrséggel együtt meghatározták azokat a lépéseket, melyeket a probléma orvoslására tenniük kell. Hatvan napot kapott erre a város. A munka már elkezdődött: a Gyilkostó sugárúton található aknarendszert kitisztítják és bizonyos aknákat újraszigetelnek, mert a szakemberek szerint elképzelhető, hogy a szennyvíz átszivárog az esővízvezetékbe. Az alpolgármester úgy véli, mérések igazolták, hogy már az eddigi beavatkozás is hatékony volt. Amennyiben kiderül, hogy mely lakások szennyvize folyik az esővíz-elvezető rendszerbe, felszólítják az érintetteket, hogy oldják meg a problémát: vagy megfelelő csatlakozással, vagy pedig saját rendszer kiépítésével, ha éppen azon a városrészen nincs kiépített csatornahálózat. Az alpolgármester megjegyezte, amint elkészül és működőképes lesz a most épülő új víz- és csatornahálózat, az ilyen jellegű problémák is megszűnnek.

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...