A pontvadászatokat be kell fejezni valamilyen formában: Nem tekintik bajnoknak a listavezetőket

11

Minden pontvadászatot be kell fejezni ahhoz, hogy bajnokot lehessen hirdetni – ezen a véleményen van az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke. Aleksander Ceferin azt mondta, a szövetség vezetőségének álláspontja szerint a megszakadt bajnokságok listavezetői nem tekinthetők bajnoknak, így arra kérte a tagországokat, találjanak módot arra, hogy lezárják a 2019/2020-as pontvadászatokat.

Az UEFA vezetője szerint a 2019/2020-as idényben a bajnokságokat be kell fejezni

Noha eddig kérdéses volt, hogy mi történik abban az esetben, ha nem sikerül lezárni a 2019/2020-as labdarúgóidényt, tegnap este megadta erre is a választ az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke. Aleksander Ceferin arra biztatta a tagországok szövetségeinek vezetőit, találjanak módot arra, hogy lezárják a pontvadászatokat, hiszen a félbeszakadt bajnokságok listavezetrői nem tekinthetők bajnoknak.
Egy szaklap az UEFA kedd esti videokonferenciája után azt írta, az európai szövetség áldását adta arra az elképzelésre, hogy ha nem sikerül befejezni a jelenlegi évadot, úgy a pillanatnyi állás alapján is eredményt hirdethessenek. Az elképzelés legfőbb ellenzői nyilvánvalóan azok az együttesek, amelyek a kiesőzónákban tanyáznak. „Több helyről hallottam és olvastam, de azt kell mondjam, hamis az a hír, miszerint az UEFA ilyesmit tanácsolt volna a tagországainak. Kijelenthetem, hogy ez egyszerűen nem igaz. Aki vezeti a bajnokságot, az még nem bajnok. A legfőbb célunk az, hogy mindenki befejezhesse az idényt” – mondta Aleksander Ceferin a pletykákkal kapcsolatban. Az UEFA elnökének szavaiból arra lehet következtetni, automatikus elsőséget biztosan nem ér a jelenlegi listavezető pozíció.
Brit sajtóhírek szerint a Premier League-ben arra készülnek, hogy a klubok szavazzák meg, a legrosszabb forgatókönyv esetén, vagyis akkor, ha nem lehet folytatni az évadot, hirdessenek-e végeredményt a jelenlegi tabella alapján. A csapatok háromnegyedé­nek, vagyis tizenöt klubnak kell ugyanarra az opcióra szavaznia.
Luis Rubialest, a spanyol szövetség elnöke az esetleges részeredmény alapján osztott bajnoki címről úgy nyilatkozott, nem készítettek ilyen jellegű vészforgatókönyvet, akárcsak az UEFA, a La Liga is eltökélt az évad befejezése mellett. Igaz, erre garanciát vállalni jelen körülmények között senki nem tud.
A román labdarúgó 1. ligában az alsó- és felsőház két fordulón van túl, előbbiben nyolc, utóbbiban tizenkét meccsnap van még az eredeti kiírásban. A magyar OTP Bank Ligában huszonöt fordulót teljesítettek a csapatok a tervezett harmincháromból.

Milliárdokat veszíthetnek
Óriási veszteség elé néznek az európai focibajnokságokat szervező ligák, a csapatok és a játékosok, egy nemzetközi könyvvizsgáló cég szerint ez az összeg több milliárd euróra tehető. A KPMG nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég készített egy tanulmányt, amelyben az öt legerősebb európai labdarúgó-bajnokságot vizsgálta meg. Az elemzés szerint a koronavírus-járvány okozta kényszerleállás Anglia, Olaszország, Spanyolország, Németország és Franciaország élvonalbeli bajnokságának együttes anyagi kára a 3,95 milliárd eurót is elérheti.
A legtöbbet – 1,25 milliárd eurót – az angol bajnokság, a Premier League bukhat, a spanyol La Liga 950 millió, a német Bundesliga 750 millió, az olasz Serie A 650 millió, a francia Ligue 1 pedig 400 millió eurós veszteséget szenvedhet el.
A hatalmas deficitet a tévéközvetítések hiánya, a szponzorszerződésekben foglaltak meghiúsulása, a jegybevételek és a mérkőzések során a nézőknek nyújtott különféle szolgáltatások elmaradása okozza. Ugyanakkor a bevételkiesések kalkulálásakor a KPMG-tanulmányban nem vették figyelembe a klubcsapatok részvételét az európai csúcssorozatokban, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában, amelyek szintén félbeszakadtak a világjárvány miatt.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek