A polgárok igényeit szolgálják

Bemutatták Székelyudvarhely városának új honlapját

22

Gálfi Árpád polgármester és Bíró Csaba, a polgármesteri iroda ka­­binetvezetője sajtótájékoztatón ismertette tegnap azokat a virtuális térben zajlott fejlesztéseket, amelyek a gyors és pontos információszerzést, az ügyintézést és a lakossággal való kapcsolattartást kívánják szolgálni a jövőben. A székely anyaváros városvezetése, hivatala és különböző osztályai a www.varoshaza.ro helyett – ahonnan a világhálón az érdeklődőket máris átirányítja a szerver –, mostantól a www.udvarhely.ro, illetve a www.odorhei.ro címen érhető el.

Közérdekű információk, tájékoztatók egy helyen. Visszajelzésre várnak Fotó: Simó Márton

Az új honlap bemutatja a várost, a város által fenntartott intézményeket, ugyanakkor segítséget nyújt abban is, hogy a polgárok könnyebben szerezhessenek be bizonyos igazolásokat, könnyebben fizethessenek adót vagy bírságot. Az a jól körülhatárolható cél, hogy minél kevesebb alkalommal kelljen bemenniük az érintetteknek a hivatalba, hogy elkerüljék a sokszor fölösleges sorban állásokat és egyéb anomáliákat.
Bíró Csaba kabinetvezető elmondta, hogy az új honlapot mintegy 44 ezer lejes keretből, 500 munkaórát meghaladó kreatív munkával szerkesztették, és ez az „építkezés” majdnem egy évig tartott. Még nem mondható el, hogy tökéletes, bizonyos részleteket csak működés közben tudnak majd kidolgozni. Várják a felhasználók visszajelzéseit.
Az új honlapot összekapcsolták a város Facebook-oldalával, valamint az Udvarhely Ma nevű Google Play applikációval is. Törekednek az átjárhatóságra, de a három helyen található információk nem lesznek azonosak, kiegészítik egymást.
A román nyelvű változat a www.odorhei.ro domain alatt szintén elérhető, és – ellentétben más városok hasonló projektjeivel – itt arra is törekedtek, hogy mind a két nyelven teljes legyen az információszolgáltatás.
A magyar anyanyelvű polgároknak – hiszen Székely­ud­varhelyen túlnyomó többségben magyarul beszélők élnek – az új honlap fiktív nevek és adatok használatával segítséget nyújt az űrlapok, beadványok kitöltésében is, hiszen azok zöme mindig a hivatalos állami nyelven, azaz románul történik. Jelenleg zajlik az angol nyelvű honlap fejlesztése is.
A városvezető elmondta, hogy a későbbiekben még visszatérnek a honlap ismertetésére, bemutatására, de addig is szívesen várják a konstruktív észrevételeket.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek