A polgármesterek többsége folytatná a munkát

43

Majdnem mindegyik jelenlegi gyer­gyószéki polgármester indulna újabb mandátumért, elmondásuk szerint a folytonosságban bíznak, és remélik, hogy újabb négy évre bizalmat kapnak a lakosságtól. A településvezetők többsége az RMDSZ színeiben újrázna, sok helyen azonban még nem nevezték meg hivatalosan a jelölteket, sőt többen még nem is döntötték el végérvényesen, hogy indulnának-e vagy sem. Néhány településen pedig csak az előválasztásokat követően hoznak végleges döntést a jelöltek.

A gyergyószentmiklósi városháza. Hezitáló jelöltekkel néz az előválasztások, majd a június 5-i választások elé a Gyergyói-medence Fotó: Kertész László
A gyergyószentmiklósi városháza. Hezitáló jelöltekkel néz az előválasztások, majd a június 5-i választások elé a Gyergyói-medence Fotó: Kertész László

Városok: Gyergyó kivárásra játszik
Mint ismeretes, Gyergyószent­miklós tisztségéből felfüggesztett polgármestere, Mezei János korábban bejelentette: biztos, hogy nem indul az idei helyhatósági választásokon, Nagy Zoltán polgármesteri jogkörökkel felruházott MPP-s alpolgármester pedig többször is megjegyezte: még nem döntött a folytatást illetően.
A város RMDSZ-választ­mánya – három jelentkezőből – Bajkó Lászlót választotta jelöltjeként, akinek kérésére a választmány és külső munkatársak már el is kezdték az aláírásgyűjtést. Bajkó rámutatott, az aláírásoknál tapasztalt támogatottság szempontja alapján dönti majd el, hogy valóban indul-e, hozzáfűzve: négy éve van kapcsolatban a városvezetéssel mint helyi önkormányzati képviselő, és úgy látja, több szempontból is változtatásra lenne szükség.
Maroshévízen – a 2012-es választásokhoz hasonlóan – ismét Bodor Attilát indítja jelöltjeként a helyi RMDSZ. Lapunknak kifejtette, az európai parlamenti választások alkalmával az RMDSZ kapta a legtöbb szavazatot Hévízen, ami bizakodásra adhat okot, és „a magyarság összefogásával egyfordulós választáson akár még a polgármesteri székre is lenne esély”.
Borszéken újrázna a második mandátumát töltő Mik József polgármester, döntését a megkezdett munka folytatásának szükségszerűségével indokolja. Mint mondta, az elmúlt négy évben sikerült rendbe tenni a fürdőváros belső infrastruktúráját, a folytatásban pedig a kezelőbázis helyzete jelent nagy kihívást. A választásokkal kapcsolatban megjegyezte: szóbeszédek vannak ugyan, de egyelőre nincs tudomása ellenjelöltről.

Falvak: majdnem mindenki folytatná
Szárhegy kivételével az összes vidéki településvezető indulna a júniusi választásokon, többen azonban még megvárják az áprilisi előválasztások eredményét. Szárhegy polgármestere, Gábor László az időközi választások következtében két és fél mandátumot töltött a község élén, most azonban azt mondta: eljött a változás ideje.
– Elég volt a cirkuszból, úgy gondolom, ahhoz, hogy a kedélyek lecsillapodjanak, és végre békesség legyen, itt az ideje, hogy félreálljak – fogalmazott lapunknak.
Mint ismeretes, Szárhegyen a frakciók közötti viszály következtében felbomlott a képviselő-testület, a község pedig költségvetés híján, ahogy a polgármester fogalmaz, „takaréklángon ég.” Gábor László kifejtette: elképzelések vannak, azonban még nem világos, hogy kit jelöl az RMDSZ, az azonban igen, hogy április 10-én előválasztás lesz.
Puskás Elemér egy évig alpolgármesterként is tevékenykedett, most pedig harmadik polgármesteri mandátumának is nekivágna Ditróban. Közölte: erre az elmúlt négy év tapasztalatai motiválják. Megjegyezte, voltak nehéz pillanatok – főként, amikor a tavalyi év első felében visszavágták a község költségvetését –, azonban mindig sikerült megegyezésre jutni.
Remete polgármestere, Laczkó-Albert Elemér úgy fogalmazott: „elméletileg” indul a választásokon, konkrétumokról azonban kizárólag az áprilisban esedékes előválasztás után kíván beszélni.
Alfaluban négy évvel ezelőtt Gáll Szabolcs független jelöltként nyert mandátumot, azonban később már az RMDSZ színeiben vezette a községet. Lapunknak kifejtette, akkori ellenfele az RMDSZ jelöltjeként indult, így neki nem volt választása.
– A kampányban is hangsúlyoztam, hogy az RMDSZ színeiben kívánok majd dolgozni – emlékezett vissza. Az újrázással kapcsolatban azt mondta, továbbra is az RMDSZ-en belül folytatná a megkezdett munkát. Kiemelte, a különböző beruházások öröme mellett a község közhangulata is pozitív irányt vett az ezelőtt négy évvel tapasztaltakhoz képest. Alfaluban egyébként mozgóurnás előválasztást szervez a helyi RMDSZ.
Csomafalván Márton László Szilárd polgármester lesz az RMDSZ jelöltje, a településvezető azonban hangsúlyozta: az április 10-i előválasztásokat követően lehet majd csak következtetéseket levonni. Tíz éve dolgozik a községvezetésben, jelenleg második mandátumát tölti a település élén, azelőtt két évig alpolgármester volt.
Újfalu MPP-s polgármestere, Egyed József még nem döntötte el, hogy indul-e júniusban, annyit azonban elárult, hogy komolyan fontolgatja. Továbbra is az MPP színeiben dolgozna, döntését pedig lapunknak azzal indokolta, hogy „a székely ember, ha elindul egy úton, arról nem tér le”. A helyi RMDSZ is indít jelöltet, ezzel kapcsolatban Egyed megjegyezte: örül a versenyhelyzetnek, és ilyen téren nem egészséges a kiegyezés. Sólyom László négy éve is indult Egyed József ellenfeleként, elmondása szerint pedig most is ugyanaz a cél vezérli: a község fejlesztése.

MPP, EMNP: később lesznek konkrétumok
Az MPP és az EMNP által indított jelöltekről egyelőre nem sokat tudni – mint azt csütörtöki lapszámunkban is olvashatták, a két szervezet megyei vezetői leghamarabb a hónap végén mondanak neveket.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek