A polgármester visszatérne hivatalába

146

Elutasította Mezei János enyhítésre vonatkozó kérelmét a Hargita Megyei Törvényszék a tegnapi tárgyalásán, ugyanakkor további 60 nappal meghosszabbította a Gyergyószentmiklós tisztségéből felfüggesztett polgármesterére kirótt hatósági felügyeletet, amit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kért. Mezei ellen a vád: hivatali visszaélés, zsarolás és sikkasztásra való felbujtás.

gyergyo_mezei_janos_ja_02

[dropcap]Ú[/dropcap]jabb 60 napig hatósági felügyelet alatt lesz Mezei János, Gyergyó­szent­miklós tisztségéből felfüggesztett polgármestere, minekutána a Hargita Megyei Törvényszék elutasította az enyhítésre vonatkozó kérelmét. A törvényszék ugyanis megalapozottnak és indokoltnak véli a Mezei János vádlottal szembeni hatósági őrizetet, amiről döntést korábban a Marosvásárhelyi Ítélőtábla hozott, módosítva a Hargita Megyei Törvényszék június 4-i döntését.

Döntés és korlátozások
A tegnapi tárgyaláson újabb 60 napi hatósági felügyelet alá helyezésről döntöttek, ami attól a dátumtól lép érvénybe, amint véglegessé válik a döntés. Az ügyben ugyanis 48 óra fellebbezési lehetőségük van a feleknek, a Mezeire korábban kirótt 60 napos felügyelet pedig augusztus 4-én jár le. A döntés értelmében Mezei ebben az időszakban továbbra sem gyakorolhatja polgármesteri jogköreit, köteles megjelennie a hatóságok előtt valahányszor hívják, köteles bejelentenie, ha lakcímet változtat, lakhelyét ugyan elhagyhatja, de az országhatárt csak bírói engedéllyel lépheti át. Ugyanakkor nem léphet kapcsolatba, és nem kommunikálhat sem közvetlen, sem közvetett módon Virág Zsolt panaszossal és az alábbi tanúkkal: Virág József, Karsai Károly József, Wohlfart Rudolf, Keresztes Zsombor, Pál-Antal Ildikó, Tinka Kálmán János, Seer Mihály, Bajkó László, Szőcs Tivadar, Bányász Lehel, Csavar Gábor, Ţepeluş Marius, Csergő Tünde, Rippel Ana-Eliza, Munteanu Adrian, Csergő Tibor-András, Péter Gizella, Albert Enikő, Gergely Ármin, Árus Zsolt-István, Nagy Zoltán, Sikó Gyula-Levente, Farkas Zoltán Béla, Portik Csaba, Lăcătuşu Livia, Nagy István, Nagy Ferenc és Kamáromi Attila-Sándor. Arra is felhívták Mezei figyelmét, hogy amennyiben nem tartja be a korlátozásokat, a hatósági felügyeletet előzetes letartóztatásra változtathatják.

Dolgozni szeretne
– Nem érzem jól magam, hiszen a szabadságomban korlátoztak, szabadon járhatok-kelhetek, de közel harminc személlyel nem találkozhatok, nem létesíthetek kapcsolatot semmilyen módon.
Így ez börtön is, hiszen nem mehetek templomba, közösségi rendezvényekre, búcsúba, az üzletbe vásárolni, mert ha netán találkozok valakivel ezek közül, lefényképeznek, és ismét visszakerülhetek a rácsok mögé – nyilatkozta Mezei, aki korábban már volt 30 napos előzetes letartóztatásban.
Elmondta, hogy ezt az időszakot a családjával tölti, és igyekszik olyan tevékenységet folytatni, amit korábban elhanyagolt. Arra is kitért, hogy a pere vélhetőleg hosszas lesz, de a végső döntés meghozataláig szeretne visszatérni munkahelyére és betölteni polgármesteri tisztségét.
– Abból, hogy nem tudom gyakorolni a polgármesteri teendőimet, sokkal nagyobb kár származik Gyergyószentmiklós számára, mint abból az ügyből, amit próbálnak rám bizonyítani – összegzett Mezei.

Jánossy Alíz
Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek