A Pető-módszer Székelyudvarhelyen is

192

A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara, a Szé­kely­udvarhelyi Polgármesteri Hivatal és a Baptista Egyház együttműködésének köszönhetően Szé­kelyudvarhelyen is lehetőség van a dr. Pető András orvos-gyógypedagógus által kidolgozott, világszerte eredményesen alkalmazott konduktív pedagógiai módszer segítségével történő rehabilitációra. A háromhetes, ingyenes terápiára udvarhelyszékiek jelentkezését várják.

Sokak számára eredményesnek bizonyult a terápia. Úttörő módszer Fotó: Lőrincz Csaba

Központi idegrendszeri károsodás után is maradnak az agyban olyan tartalékok, amelyek serkentésével, tudatos és megfelelőképpen történő vezérlésével jelentősen javítható a mozgásukban korlátozott, sérült személyek életminősége. Ezen az elven alapszik a dr. Pető András által kidolgozott, világszerte ismert és eredményesen alkalmazott konduktív (rávezető) pedagógia. A hat hónapos kortól felső korhatár nélkül bizonyítottan eredményesen alkalmazott speciális program február derekától Székelyudvarhelyen is elérhető. A terápiával és a fejlesztő foglalkozásokra való jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról sajtótájékoztatón számolt be Csuka Pál, a Pető Intézet külkapcsolatokért felelős igazgatója, Orbán Árpád alpolgármester, Mezei Ödön, a foglalkozásoknak otthont adó Baptista Egyház lelkésze és Bálint Erzsébet.
Csuka Pál bevezetésképpen elmondta: a Pető-módszer nem torna, hanem egyedi, ún. holisztikus módszer, amely nemcsak a mozgás-, hanem az értelmi és érzelmi képességeket fejlesztését is célozza, és hatékonysága abban is áll, hogy féléves kortól egészen 99 éves korig alkalmazható eredményesen többek közt az agyvérzés, stroke, Parkinson-kór, oxigénhiányos állapot miatt kialakult idegrendszeri károsodások okozta sérülések kezelésében. A módszert világszerte ismerik, 48 országban alkalmazzák sikerrel, a magyar kormány finanszírozásával 2014-ben a Kár­pát-medencére, így Erdélyre is kiterjesztették azt a programot, amelynek révén elérhetővé vált a konduktív pedagógia Marosvásárhe­lyen, Gyergyó­szent­miklóson, Csík­sze­redában, Kolozsváron, Illye­falván is, ahol jelenleg hároméves, tömbösített képzés zajlik.
Amint a többi településen, Szé­kelyudvarhelyen is egy előzetes, tavaly novemberben tartott szűrővizsgálat alapján választották ki azokat a személyeket, akiknek valóban hatékony segítséget jelent a terápia, közülük jelenleg 21 sérült felnőtt és gyermek vesz részt a baptista gyülekezet székhelyén, a Kuvar utca 83. szám alatti imaházban zajló, három hétig tartó fejlesztő foglalkozáson, amelyet négy magyarországi konduktor és két itthoni, a Pető-módszert az illyefalvi kihelyezett központban tanuló gyakornok irányít.
Alig két hét után is vannak már apró, a kívülálló számára láthatatlan, de a sérült gyermeket nevelő szülő számára jól észrevehető és nagy örömet jelentő pozitív változások. Ezt erősítette meg Bálint Erzsébet, Zsóka is, aki szerint a Pető-módszer áldásos hatása abban is megmutatkozik, hogy kimozdítja a szülőket a négy fal közül, lehetőséget ad arra, hogy amíg gyermekük tapsolni, állni, gurulni, énekelni, mondókázni tanul, megismerkedjenek, beszélgessenek, érezzék: nincsenek egyedül gondjaikkal.
Az udvarhelyiek és a környező településeken élők számára Szé­kelyudvarhelyen elérhető program várólistája nem üres, de nagyon sokan vannak még, akikhez nem jutott el a hír, ezért a Pető-módszernek az udvarhelyi meghonosítói azt szeretnék, ha minél többen tudomást szereznének róla és élnének a lehetőséggel. Az előzetes állapotfelméréssel kapcsolatosan Bálint Erzsébetet kell keresni a 0744–829087-es telefonszámon.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek