2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

A példaértékű munkát ismerték el

A magyar állami ünnep alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke hat jeles, példaértékű székelyföldi személyiséget tüntetett ki. A Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje és a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéseket kedd este adták át a csíkszeredai főkonzulátus dísztermében.

Zsigmond Barna Pál főkonzul, Szarka Gábor konzul és Burus Siklódi Botond
Zsigmond Barna Pál főkonzul, Szarka Gábor konzul és Burus Siklódi Botond

A Lázár-házban megtartott ünnepségen Zsigmond Barna Pál főkonzul elmondta, az állampolgárság mellett – ami az elmúlt években összekötötte az anyaországi és határon túli magyarokat – Magyarország támogatásokkal is igyekszik a határon túli magyarok segítségére sietni, és úgy gondolják – utalva a himnuszéneklés ügyében indított bírósági eljárásra, valamint a marosvásárhelyi kétnyelvű feliratok bonyodalmára –, hogy ezekben a nehéz időkben szükség van erre a támogatásra, az összefogásra. Hozzátette: – Akkor van magyar megmaradás az anyaországban és a Kárpát-medencében, ha vannak olyan személyiségeink, akik példát tudnak mutatni és fel tudunk rájuk nézni.
Példaadó, az erdélyi magyar felsőoktatás fejlesztésében és irányításában több évtizede ellátott, meghatározó jelentőségű oktató- és szervezőmunkája, valamint kiemelkedő szakmai és tudományos eredményei elismeréseként dr. Jakab Sámuel, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Nyárádszeredai Levelező tagozatának vezetője a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.
Baricz Lajos szentszéki tanácsos, marosszentgyörgyi lelkész részére az erdélyi magyarság, azon belül a Maros megyei magyar katolikus közösség érdekében végzett odaadó szolgálata és sokszínű civil közéleti tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.
Bodolai Gyöngyi, a Népújság újságírója és szerkesztője Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott az erdélyi magyar közösség sorsa iránt elkötelezett, a kiemelt nemzetpolitikai témákról mindig hitelesen tudósító újságírói pályája elismeréseként.
Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át az erdélyi magyar nyelvű oktatás és nevelés számos területén végzett, fáradhatatlan és nélkülözhetetlen tevékenysége, valamint a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza létrehozása érdekében végzett példaadó munkája elismeréseként.
Kézdivásárhely gazdasági életének fejlesztése érdekében végzett jelentős tevékenysége, valamint a település kulturális életében betöltött meghatározó szerepe elismeréseként Hegedűs Ferenc kézdivásárhelyi vállalkozó Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.
Az ünnepségen betegség miatt nem tudott részt venni dr. Feszt György, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető professzora, akit a gyógyszertan területén végzett több évtizedes kutató- és oktatómunkája, valamint az erdélyi magyar tudományos élet, és a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés terén meghatározó szakmai tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével jutalmaztak. A kitüntetést marosvásárhelyi otthonában fogják átadni.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb