2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

A PDL kampányára mehetett a kenőpénz

A 2009-ben kormányzó De­mo­krata-Liberális Párt (PDL) választási kampányát finanszírozhatták azokból a kenőpénzekből, amelyek az úgynevezett Microsoft-ügyben cseréltek gazdát – derült ki tegnap a legfelsőbb bíróságon, az ügy tárgyalásának kezdőnapján.

Néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénz elfogadásával vádolják a Microsoft-ügyben érintett politikusokat
Néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénz elfogadásával vádolják a Microsoft-ügyben érintett politikusokat

A korrupcióellenes ügyészség tavaly ősszel indított bűnvádi eljárást kilenc volt miniszter ellen, azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénzért részesítettek előnyben bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél – számolt be tegnap az MTI. Az ügyészek szerint az oktatási, az informatikai és a pénzügyminisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

A bíróság által tegnap kihallgatott négy vádlott közül három beismerő vallomást tett. Dorin Cocoş üzletember elárulta: 2009-ben a szoftverlicencek megújításáért kifizetett jutalékokból 4 millió eurót kapott, amit a PDL kampányköltségeire fordított. A Digi 24 hírtelevízió beszámolója szerint Gabriel Sandu, a PDL korábbi távközlési minisztere is beismerte, hogy a befolyással való üzérkedésből származó csúszópénzt a pártkasszába irányította.
– Belementem, hogy segítsem a Microsoft-ügyletet, mert pénzt kellett szereznem a pártnak. 4 millió euró járt nekem jutalékként, ezt a párthoz irányítottam – idézte a hírcsatorna a volt miniszter vallomását.
A DNA szerint mind a Microsoft-szoftverek 2004-es vásárlásakor – Adrian Năstase vezette szociáldemokrata (PSD) kormány idejében – , mind pedig a lejárt licencek 2009-es megújításakor – Emil Boc (PDL) miniszterelnöksége alatt – a szoftvercég által felajánlott 15-20 százalékos árengedményt az üzletben részt vevő cégek vezetői jutalék gyanánt zsebre tették, illetve a politikai döntéshozók megvesztegetésére fordították. 2009 nyarán európai parlamenti választásokat, az év novemberében pedig államelnök-választást tartottak.

Hírösszefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb