A patikák felkészültek, a minisztérium még nem

52

Átiratban közölte már az egészségügyi minisztériummal a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, hogy mennyi influenza elleni oltóanyagra lenne szükség idén a megyében, de visszajelzés egyelőre nincs. A gyógyszertárak viszont már felkészültek: az érdeklődőket ki tudják szolgálni a vakcinával.

Kilencezerötszáz dózis influenza elleni vakcinát igényelt a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság az egészségügyi minisztériumtól, ám semmiféle információt nem kaptak még arról, hogy mikorra várhatók az oltóanyagok, milyen gyártmányú vakcinát vásárol a szaktárca, mint ahogy arról sem, hogy a kért mennyiséget mind megkapja-e a megye.
– Általában november derekán szokták küldeni, tavaly is november 21-én kaptuk. De ez járványtani szempontból már késő – mondta megkeresésünkre dr. Lázár Cecília, a közegészségügyi igazgatóság járványtanásza.
A szakember szerint már szeptemberben el lehetett volna kezdeni a lakosság immunizálását, így, aki beoltatná magát a betegség ellen, már megteheti, ha a patikában megvásárolja a vakcinát.
Az általunk megkeresett csíkszeredai gyógyszertárakban már van készleten influenza elleni oltóanyag, még ha nem is nagy mennyiségben.
– Kettőt rendeltünk, az el is fogyott, mára ismét hozattunk öt dózist – mondta az egyik központi gyógyszertár vezetője.
Állítása szerint még nincs nagy kereslet az oltóanyag iránt, de egy-két érdeklődő már akad. Dr. Lázár Cecília azt mondja, az influenzajárványnak egy szezonban általában két csúcsa szokott lenni: az első november-decemberben, a második pedig már a tél vége felé, február-márciusban.
– Ezért tulajdonképpen még novemberben, sőt később is érdemes beadatni az oltást, bár az a tapasztalatunk, hogy január-februárban már igen megcsappan az oltóanyag iránti igény – mondta a szakember.
A szaktárcától igényelt ingyenes oltóanyagok egy részét a családorvosoknak osztja ki majd a közegészségügy, hiszen a törvény szerint ebből kaphatnak a 65 éven felüliek, a krónikus betegek, a terhesek, de ugyanebből részesülnek majd az intézményekben élők, valamint az egészségügyi dolgozók.

Forró-Erős Gyöngyi

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.