A parkolóhelyekre terelődött a vita

Lakossági fórum Csíkszereda mobilitási tervéről

1 585

Amint arra számítani lehetett, a parkolási lehetőségek kérdése volt a legnagyobb érdeklődésre számot tartó témája annak a vitának, amely a Csíkszereda mobilitási tervét boncolgató tegnapi lakossági fórumot követte. A megvalósíthatósági tanulmánnyal a többség elégedett volt, de lesznek még izgalmas körök a műszaki tervek elkészítése előtt.

A polgármester ismerteti az elképzeléseket. Az apró részleteket ezután dolgozzák ki Fotó: László F. Csaba

Csíkszereda mobilitási tervének kidolgozása fontos mérföldkő kapujában áll: heteken belül leadják a több mint 17 millió eurós beruházás megvalósíthatósági tanulmányát, ezt megelőzően azonban a városvezetés lakossági fórumra hívta a csíkszeredaiakat.

A legfőbb törekvések
A fenntartható mobilitási terv legfőbb célkitűzéseit Ráduly Róbert Kálmán polgármester vázolta, majd az egyes elemekről a tervezők beszéltek részletesebben.
Az elöljáró emlékeztetett: a Taplocát elkerülő úttal már fontos lépés történt, és elmondta, hogy éppen tegnap írták alá a kivitelezési szerződést a Brassói utat a Rét utcával összekötő majdani útszakasz makadámmal való borítására vonatkozóan. Remélhetőleg 2020 végére ez a terelőútszakasz is aszfaltozott, használható lesz. Azért van ennek kiemelt jelentősége – fejtette ki –, mert az új tervek alapján a Székelyudvarhely irányából Sepsiszentgyörgy felé igyekvőknek is ez lesz az optimális útvonaluk: már a Rét utcán balra kanyarodnak, majd a vasút utáni körforgalomban jobbra térve folytatják az útjukat.
A koncepció egyik legfőbb hozadéka, hogy a Hargita utcán és a Kossuth Lajos utcán megszűnnek a parkolók, helyettük buszsávot alakítanak ki. A Kossuth utca jelenlegi zöld szigete megszűnik, két irányban összesen 7 méter széles autós sávot 3-3 méteres buszsáv, ezeket pedig 2-2 méteres biciklisáv övez majd. A Szent Kereszt-templomnál szőkőkút, az utca teljes hosszán pedig urbán erdők, térbútorok teszik gyalogosbaráttá a forgalmat. A Márton Áron utca és a Decemberi forradalom utca ugyanakkor egyirányúvá válik a kereskedelmi banktól a református templom, onnan pedig a Temesvári sugárút irányába.
A jelenlegi távolsági buszállomáson külön terminál szolgálja ki majd a helyközi buszokat és a helyi járatokat. A helyi járatokat 20-24, sűrített gázzal működő modern autóbusszal oldják meg, amelyek 5-10 percenként veszik fel az utasokat. Okostelefonos alkalmazások, intelligens szemaforok segítik az utasokat és a tömegszállítási forgalmat abban, hogy kézenfekvő és gyors közlekedési formát biztosítson a busz. Az Akác utcai Goscom-udvaron ingatlant vásárolt az önkormányzat, itt fűtött garázsokban lesz a járművek „szálláshelye”, és szerviz, valamint töltőállomás is ugyanitt szolgálja ki a buszokat.
A vasúti felüljárót teljes egészében felújítják, csupán a pillérek maradnak meg. Ugyanakkor épül egy gyalogos-kerékpáros felüljáró a vonatállomás közvetlen közelében az állomással szembeni szökőkúttól a Baromtér utcáig, továbbá szabadidőpark épül a Szeredai-fürdőnél – utóbbi is szervesen be lesz kapcsolva a városi kerékpárútvonalak hálózatába.

Az autósok nem fognak örülni
A parkolás jelenleg is kaotikus a megyeszékhelyen, a Hargita és Kossuth utcában megszűnő parkolóhelyek pedig tovább nehezítik az autósok dolgát. A felszólaló polgárok szinte mindegyike a parkolásra kérdezett rá, és többen afelől is érdeklődtek, hogy az adott útszakaszokon található számos kereskedelmi egység árufeltöltése hogyan valósul majd meg.
A polgármester hangsúlyozta: az uralkodó mobilitási trendek elsőként a gyalogosforgalomnak kedveznek, majd következik a biciklisközlekedés, a tömegszállítás, és csak legvégül az autósforgalom. Mint fogalmazott: csak akkor kerülik el az autósok a városközpontot, ha tudják, hogy ott egyáltalán nincs parkoló. Tévedésnek tartja azt az elképzelést is, hogy a parkolóház jó üzlet lenne Csíkban: ha az lenne, már épült volna – mondta.
Ráduly Róbert Kálmán közölte: a mobilitási tervvel párhuzamosan önkormányzati cég és helyi rendőrség által működtetett és felvigyázott parkolási rendszer kidolgozásán fáradoznak, amelynek részét képezik a városszéli ingyenes parkolók, a magas díjszabású, nem bérletes központi parkolók, illetve a lakosok számára fenntartott, sorompóval elzárt bérletes parkolók kialakítása is.
Az elöljáró hangsúlyozta: a megvitatott terv csupán megvalósíthatósági tanulmány. Az árufeltöltéshez használható parkolóhelyeket, egyáltalán az udvarokra való ki- és bejárásokat csak a későbbi, részletekbe menő műszaki tervben rögzítik.
Az uniós alapokból, több mint 17 millió euróból finanszírozott projektnek 2023 végére kell megvalósulnia. Ez az összeg kifejezetten Csíkszeredának van fenntartva, Ráduly szerint ezért saját szégyen, ha nem tudunk a lehető legtöbbet lehívni belőle.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek