A pálfalvi árából újíthatják fel a hargitafürdői utat

EU-s alapból fedeznék, amit fizetniük kell

348

Csíkszereda Városi Tanácsa tegnap rendkívüli ülésen segítette hozzá a megyei önkormányzatot ahhoz, hogy EU-s pénzeket hívhasson le utak korszerűsítésére. Konkrétan a Csíkszeredától Csíkcsomortán felé vezető, onnan Pálfalvára térő 123E jelzésű megyei út korszerűsítésére elköltendő pénzekre hívhat le fedezetet a megyei tanács, az ebből származó megtakarítást pedig a Hargitafürdőre vezető út felújítására költhetnék.

Csomortánban már aszfalton közlekednek. Kedvező szelek Fotó: László F. Csaba

A megyei tanács legutóbbi rendes, Csíkszereda pedig a tegnapi rendkívüli tanácsülésén hagyta jóvá annak a partnerségnek a létrehozását – Csíkpálfalva községgel együtt –, amely lehetővé teszi, hogy a 123E jelzésű megyei útra EU-s pénzeket pályázhasson a megye. A Regionális Operatív Programtól remélnek pénzt, és már ma elkezdik a pályázati dokumentáció feltöltését.
– A pályázatokat beküldési sorrendben bírálják el, ezért hálás vagyok a városi tanácsnak, hogy a pénteki tanácsülés előtt három nappal már döntöttek. Értékes időt szereztek ezzel nekünk. Több millió eurót hozhatunk így a megyébe, ez pedig jelentősen hozzájárulhat például a hargitafürdői út korszerűsítéséhez – közölte lapunkkal Borboly Csaba megyeelnök.
A 123E út felújítása a szerződés értéke szerint 5,32 millió lej. Ebből 3,04 millió lejt a Helyi Fejlesztések Országos Programjában már elszámoltak, október végéig pedig további 2,3 millió lejt kell befizetniük. A megyei tanácsnak egyébként utas projektekből összesen 12,8 millió lejt kell elszámolnia saját alapjából a jelzett határidőig. Amennyiben az EU-s pályázatot megnyerik, ezt az összeget sikerül megtakarítaniuk, és átcsoportosítaniuk más útszakaszok felújítására.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.