szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A nyugdíjszelvények megszüntetéséről

Olvasom az egyik hetilap cikkét egyszer, kétszer, habár még nem vagyok szenilis. Több napilap, hetilap olvasója, tévéhírek követője vagyok, de ez a cikk felborzolta a fantáziámat.
A cikk közli a szeptemberi emeléseket, amit már mindenki kézhez kapott, és a nyugdíjszelvényen követhette a számítás helyességét.
Ami viszont érthetetlen számomra, az a nyugdíjszelvények megszüntetésére vonatkozik.
Marius Budăi illetékes miniszter azt nyilatkozta, hogy rövidesen megszüntetik a szelvények kibocsátását, hogy ezáltal csökkentsék a nyugdíjkiadással járó bürokráciát. Hát nem tudom, milyen információval rendelkezik Marius Budăi és az általa irányított minisztérium, de a kijelentéséből következtetve, szülei nem közlekednek autóbusszal, ahol ezzel a szelvénnyel igazolódik a nyugdíjas státusz, ugyanis egy fénykép 5 lej, ennek kíséretében kaphatja meg az engedélyt, és így is meg kell venni minden alkalommal egy 2,50 lej értékű jegyet itt Csíkszeredában. A kórházban be kell mutatni az utolsó nyugdíjszelvényt, hogy ne kelljen fizetni a kórházi kezelést. Elhalálozás esetén is kérik az utolsó nyugdíjszelvényt. A temetkezést vállaló cégnél is kérik, ha a nyugdíjosztálytól kapott temetkezési összeget a cég veszi fel. Vannak kulturális-tudományos összejövetelek, ahol szintén kérik a szelvény bemutatását, hogy a belépti díj felét fizethesd. Más megyébe utazva mivel igazolja, hogy nyugdíjas? – vagy baleset, rosszullét esetén, távolabb a megyeszékhelytől, milyen igazolást mutat fel a nyugdíjas?
Látszik, hogy Marius Budăi szülei, betegségük esetén, privát orvost vesznek igénybe, mert különben tudná, hogy az utolsó nyugdíjszelvény a személyi igazolvány mellett lapul minden kisnyugdíjasnak. Ami pedig a bürokráciát illeti, az nem csökken, hanem nő, mivel igazolásért a nyugdíjosztálynál áll sorba a nyugdíjas (ami ugye egyszeri használatra érvényes), még akkor is, ha faluról kell beutazzon.
Tisztelt miniszter úr, én úgy gondolom, hogy minden nyugdíjasnak joga van követni a szelvényen feltüntetett adatokat, birtokolni azt a kis papírt, ami még sok helyen szükséges (nem sorolnám fel), vagy ködösíteni akarnak? Ez az Ön által fölöslegessé vált szelvény igazoló okmány a posta részére, hogy a nem járó beteg is személyesen vette át a nyugdíjat. A bankszámlára átutalt összeget is igazolja.
Romániában a statisztikai adatok alapján a GDP növekedési tendenciát mutat, olvasom egy másik napilapban, ami a nyugdíjalap növekedését is jelenti.
Szerintem jobb volna, ha egyes, már rég elavult törvényeket hatálytalanítanának, ami a nyugdíjalapból fizetődik az utódoknak, sok külön juttatással a nyugdíjosztály által. Ezzel kellene foglalkozni, hogy emelkedjen a nyugdíjalap.
Hagyja a nyugdíjszelvény elméletét, ami, ha megszüntetődik, sok kellemetlenséget okoz a nyugdíjasoknak, és sokat fogják emlegetni Önt negatív értelemben.
Ilyen országos jellegű intézkedést jó volna a nyugdíjas­szervezetekkel, a nyugdíjosztály vezetőivel egyeztetni, pró és kontra függvényében dönteni.

Molnár Erzsébet, Csíkszereda

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb