2021, január 18, hétfő.

A nyílászárók hiánya miatt áll a munka

Nem érkeztek meg a beépítendő erk [dropcap][/dropcap]élyek ablakai, ezért irányította át alkalmazottjait egy másik munkapontra a csíkszeredai, Mihai Eminescu utca 1. szám alatti tömbház hőszigetelési munkálatainak kivitelezője. A felfüggesztett munkálatokat viszont hamarosan folytatják – tudtuk meg a lakószövetség elnökétől.

Nincs mozgás a tömbház köré épített állványzaton. Nyílászárók miatt huzatos munkapont
Nincs mozgás a tömbház köré épített állványzaton. Nyílászárók miatt huzatos munkapont

Eltávolították a csíkszeredai Mihai Eminescu 1. szám alatti tömbház hirdetőtáblájáról azt a papírlapot, amelyben – állítólag – a tömbház elkezdett hőszigetelési munkálatainak felfüggesztéséről tájékoztatták a lakókat. Bár múlt heti terepszemlénk alkalmával az értesítést nem láttuk, azt megtudtuk: a kivitelező nem fizette ki a legyártott nyílászárókat, ezért a számla kiegyenlítéséig az ablakokat gyártó cég sem szállított.

Dolgoznak, de mégse
A hőszigetelési munkálatok leállításának tényét megkeresésünkre Pătraşcu János, a lakószövetség elnöke is elismerte, hozzátéve: a kivitelező csupán egy rövid időre hagyta abba a tömbház szigetelését, amíg megérkeznek az ablakok. Ám mivel a cégnek más munkapontja is van a városban, a munkásokat – a nyílászárók megérkezéséig – oda irányították át. A nyílászárók megérkezését követően viszont az Eminescu utcai tömbház hőszigetelési munkálatai tovább folytatódnak – fogalmazott a lakók képviselője. Pătraşcu kérdésünkre kifejtette, miután a kivitelező az épület felállványozása után haladt is a munkálatokkal, bár több emberrel gyorsabb lehetett volna a munkaütem. Bízik benne, az újrakezdést követően jobb lesz a munkaszervezés, és gyorsabban fognak haladni, hiszen év végéig be kell fejezzék a beruházást. Hozzátette, a kivitelező nyitott, jól tudnak kommunikálni velük, és tisztában van azzal – hogy uniós pénzről lévén szó – szigorúan be kell tartaniuk a határidőt.

Beépített járda miatt perlekednek
A lakószövetséget azonban egy másik probléma is foglalkoztatja, ami teljesen független a hőszigeteléstől, hiszen ez utóbbi projekt csak a lakásokat érinti, azaz a földszinti és első emeleti cégek által használt épületrészek hőszigetelési munkálatait az EU-s projektből – mint nem elszámolható költséget – nem támogathatják. A lakószövetség viszont kifogásolja, hogy az épület Sapientia egyetem felőli oldalán az egyik cég beépítette a járdát – tájékoztatott az elnök. Ezért a lakószövetség első körben a polgármesteri hivatalnál tett panaszt, akik azonban nem vonták vissza az építkezési engedélyt, ezért az Építkezési Felügyelethez fordultak. Az Építkezési Felügyelet törvényszegést állapított meg, a prefektus pedig a törvényszéken kérte az építkezési engedély megsemmisítését – sorolta Pătraşcu. Arról, hogy a helyi önkormányzat miért bocsátott ki építkezési engedélyt a járdára, és hogy ezt miért nem vonták vissza, a Csíkszeredai Polgármesteri Hivataltól is szerettük volna megtudni, azonban kérdéseinkre a városházától lapzártánkig nem érkezett válasz.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb