A norvégok nyolc éremnél tartanak

102

Svéd sportoló szerezte az első aranyérmet a 23. Téli Olimpiai Játékokon, három nap után viszont a Németország vezeti az éremtáblázatot, noha a norvég delegációjé a legtöbb érem. Látványos bukások is voltak, illetve olimpiai rekordok is születtek a pjongcsangi sportesemény első három napján.

A legfiatalabb olimpiai bajnok, Redmond Gerard (középen) és a túlélő McMorris (jobbról)

Noha a hivatalos megnyitó­ra pénteken délután került sor, a versenyek már egy nappal korábban elkezdődtek a 23. Téli Olimpiai Játékokon. Svéd sportoló szerezte az első aranyérmet Pjongcsangban, három nap után a norvégoknak van a legtöbb érmük, ám az éremtáblázatot Németország vezeti.
A pénteki megnyitó előtt a curling-esek vegyes páros versenyén már négy fordulót tartottak a selejtezők során, sőt a síugrók, a síakrobaták és a műkorcsolyázók is hamarabb kezdték a versenyt. Az első érmet a női sífutás 7,5+7,5 km-es versenyében osztották ki, ezt a svéd Charlotte Kallia nyerte a norvég Marit Björgen előtt. A svéd versenyző pályafutása harmadik olimpiai aranyérmét szerezte összességében, míg Björgen a tizenegyedik ötkarikás érménél tart, amivel rekorder lett a női sífutók között. A házigazdák is szombaton szerezték első érmüket rövid pályás gyorskorcsolyában, Tófalvi Éva az első versenynapon állt rajthoz és a 81. helyen zárt a sílövők női 7,5 km-es sprintversenyén. A férfi síugrók normál sánc versenyét ugyan többször megzavarta az olykor viharos erővel fújó szél, ám végül Andreas Wellinger győzni tudott két norvég sportoló előtt.
A férfi hódeszkások lejtő stílusának tegnapi versenyét észak-amerikai sportolók uralták. Redmond Gerard győzelme abból a szempontból nevezhető történelminek, hogy ő az első olimpiai bajnok, akinek kettessel kezdődik a születési évszáma: 2000. június 29-én látta meg a napvilágot. A férfi sífutók 15+15 km-es versenyén csak norvég sportolók állhattak dobogóra, és annak ellenére, hogy rögtön a rajt után elesett, Simen Hegstad Krüger megnyerte a szkiatlon versenyszámot. Sven Kramer nyerte meg a gyorskorcsolyázók 5000 méterét, a holland sorozatban harmadszor győzött ezen a távon az olimpia történetében, és összesen a negyedik téli aranyát szerezte meg. Kramer ráadásul olimpiai csúccsal győzött. Nagy meglepetést hozott a férfi szánkósok versenye. Két német, Felix Loch és Georg Hackl is pályafutása negyedik olimpiai aranyérmére hajtott, korábban senki sem szerzett ennyi elsőséget ötkarikás játékokon. A harmadik futam után Loch előnye 192 ezred volt az amerikai Chris Mazdzer előtt, aki megdöntötte a pályarekordot, ám egyikük sem örülhetett a végén, mert bár David Gleirscher a harmadik helyről várhatta az utolsó kört, mégis megnyerte a versenyt.

Nincs lehetetlen
A pjongcsangi téli olimpia eddigi legelképesztőbb sztorija a kanadai Mark McMorrisé A 24 éves kanadai hódeszkás 2012-től öt aranyérmet nyert az X-Gamesen, 2014-ben pedig bronzot szerzett a szocsi téli olimpián. McMorris szerencsétlen szériája 2016 februárjában kezdődött, amikor egy versenyen elesett és eltörte a jobb combcsontját. Kevesebb mint fél évvel később, 2017 márciusában a barátaival indult snowboardozni, amikor a hatalmas ködben egy fának csapódott. McMorrist azonnal a vancouveri kórházba szállították, és két életmentő műtétet is végre kellett hajtani rajta. Eltört az állkapcsa, a bal karja, a medencéje, megrepedt a lépe, és összeomlott a tüdeje. Az orvosok már azt is csodaként kezelték, hogy egyáltalán túlélte a balesetet. És bár egy év sem telt el azóta, hogy élet és halál közt lebegett, a pjongcsangi téli olimpián újra dobogóra állhatott. Mark McMorris a bizonyíték: az életben nincs lehetetlen.

Sífutás. Női 7,5+7,5 km: 1. Charlotte Kalla (Svédország), 2. Marit Björgen (Norvégia), 3. Krista Pärmäkoski (Finnország). Férfi 15+15 km: 1. Simen Hegstad Krüger, 2. Martin Johnsrud Sundby, 3. Hans Christer Holund (mind Norvégia).
Rövidpályás gyorskorcsolya. Férfi 1500 m: 1. Lim Hjo Dzsun (Dél-Korea), 2. Sjinkie Knegt (Hollandia), 3. Szemjon Jelisztratov (Orosz csapat), …5. Liu Shaolin Sándor (Magyarország).
Gyorskorcsolya. Női 3000 m: 1. Carlijn Achtereekte, 2. Ireen Wüst, 3. Antoinette de Jong (mind Hollandia). Férfi 5000 m: 1. Sven Kramer (Hollandia), 2. Ted-Jan Blömen (Kanada), 3. Sverre Lunde Pedersen (Norvégia).
Sílövészet. Női 7,5 km sprint: 1. Laura Dahlmeier (Németország), 2. Marte Olsbu (Norvégia), 3. Veronika Vítková (Csehország), …81. Tófalvi Éva. Férfi 10 km sprint: 1. Arnd Peiffer (Németország), 2. Michal Krcmár (Csehország), 3. Dominik Windisch (Olaszország).
Síugrás. Férfi normálsánc: 1. Andreas Wellinger (Németország), 2. Johann André Forfang (Norvégia), 3. Robert Johansson (Norvégia).
Hódeszka. Férfi lejtő: 1. Redmond Gerard (Amerikai Egyesült Államok), 2. Max Parrot (Kanada), 3. Mark McMorris (Kanada).
Síakrobatika. Női mogul: 1. Perrine Laffont (Franciaország), 2. Justine Dufour-Lapointe (Kanada), 3. Julija Galiseva (Kazahsztán).
Szánkó. Férfi egyes: 1. David Gleirscher (Ausztria), 2. Chris Mazdzer (Amerikai Egyesült Államok), 3. Johannes Ludwig (Németország).
Jégkorong, nők: Kanada – Orosz csapat 5–0, Finnország – Amerikai Egyesült Államok 1–3, Japán – Svédország 1–2, Svájc – Korea 8–0.

 

Meggyújtották az olimpiai lángot és felvonták az ötkarikás lobogót pénteken délután a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya előtt található Olimpikum emlékműnél. A 23. Téli Olimpiai Játékok alakalmából szervezett eseményen megemlékeztek a Hargita megyei olimpikonokról. Fotó: László F. Csaba

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek