A NOB és a szervezők ragaszkodnak álláspontjukhoz: Egyelőre nem akarják halasztani a nyári olimpiát

11

Miközben sorra jelentik be az összes nagyobb sportesemény törlését vagy halasztását, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megerősítette, továbbra is elkötelezett a 2020-as tokiói játékok megrendezése mellett. Ugyanakkor törölték az olimpia lángfutóváltójához kapcsolódó ünnepségeket.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségének tagországainak képviselőivel tartott video­konferenciát követően megerősítette, továbbra is elkötelezett az idei tokiói játékok megrendezése mellett. A szervezet vezetői ugyanakkor közölték, várakozó állásponton vannak és figyelik a koronavírus okozta helyzetet, de egyelőre nem beszélnek halasztásról.
A NOB közleményében a felkészülés folytatására biztatja a sportolókat, és azt írják, az előkészületekben résztvevők egészsége a legfontosabb, ugyanakkor minden intézkedést megtesznek a sportolók, az edzők és a háttérstábok biztonságának és érdekeinek védelmében. Mivel még négy hónap van az olimpia tervezett, július 24-i rajtjáig, jelenleg nincs szükség bármilyen drasztikus intézkedés meghozatalára, az esetleges halasztással kapcsolatos spekulációk pedig inkább kontraproduktívak.
A NOB természetesen folyamatosan tanulmányozza a helyzetet, és február közepén azért is állított fel egy munkacsoportot, hogy segítse összehangolni a különböző érintettek munkáját. Bármilyen ajánlást is tesz, a megvalósításának nem lesz pénzügyi akadálya. Az olimpiai bizottság szerint a sportolói kvóták 57 százaléka már elkelt, a fennmaradó 43 százalék esetében áttekintik a kvalifikációs rendszert, és ahol szükséges, módosításokat hajtanak végre, szükség szerint például korábbi eredményeket vagy ranglistákat vesznek figyelembe. Ezzel együtt továbbra is törekedni kell a tervezett kvalifikációs események megrendezésére, hogy a lehető legtöbb kvóta versenykörülmények között találjon gazdára. A NOB illetékesei a következő napokban a nemzeti olimpiai bizottságok, a sportolói bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), illetve számos nemzetközi sportági szövetség képviselőivel ülnek tárgyalóasztalhoz.
Abe Sinzo japán miniszterelnök az egyeztetés után azt mondta, országa mindent elkövet annak érdekében, hogy felkészüljenek, és szeretnék az olimpiával bizonyítani, hogy az emberiség le tudja győzni a koronavírust.

Egyesek szerint halasztani kellene
A görögök olimpiai bajnok atlétája, Katerina Sztefanidi szerint a NOB a sportolók egészségét veszélyezteti azzal, hogy arra buzdítja a versenyzőket, folytassák felkészülésüket a tokiói játékokra. A riói olimpia női rúdugróversenyének győztese azt mondta, a szervezetnek mindenképpen szüksége lenne egy B tervre arra az esetre, ha a koronavírus-járvány miatt nem lehetne megrendezni az olimpiát, és ha a NOB időben lépne, akkor a sportolók nem kockáztatnák egészségüket a felkészülés során.
A Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke, Alejandro Blanco szintén úgy fogalmazott, a halasztást részesítené előnyben, hogy ne sérüljön az egyenlőség elve. Ezt ő is azzal indokolta, hogy a spanyol sportolók jelenleg nem tudnak megfelelően készülni az olimpiára a járvány miatt bevezetett intézkedések miatt, azaz a sportolók nem egyenlő feltételekkel érkeznének a japán fővárosba.
A Francia Olimpiai Bizottság vezetője, Denis Masseglia hétfőn úgy vélekedett, akkor lehet megrendezni az olimpiát, ha május közepére a világjárvány túljut a tetőzésen. Ha viszont még akkor is krízis lesz, nem látja, miként lehetne a tervek szerint megrendezni a játékokat.

Törölt ünnepségek
Törölték a tokiói olimpia láng­futóváltójához kapcsolódó ünnepségeket a nyári ötkarikás játékok szervezői. A keddi közlés szerint a japán hatóságok felülvizsgálták a koronavírus-járvány terjedése miatti helyzetet, így a lángfutás útvonala ugyan nem változik és nézők is jelen lehetnek az utcákon a jelkép elhaladásakor, a szakaszok elejére és végére tervezett ünnepségek azonban elmaradnak.
Az olimpiai lángot múlt csütörtökön gyújtották meg ünnepélyes keretek között a görögországi Olümpiában, a fáklya holnap érkezik meg Japánba, ahol a tíz éve szökőár sújtotta fukusimai prefektúrából indul útjára jövő csütörtökön.
A láng az olimpia július 24-i rajtjáig 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert tesz meg.

Újabb halasztások

Kedden hivatalosan bejelentette a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL), hogy az idén június–júliusra, Argentínába és Kolumbiába tervezett Copa Americát egy év csúszással rendezik meg a koronavírus-járvány miatt. A torna június 12-én kezdődött volna Argentínában, július 12-én lett volna a döntő Kolumbiában, ezek a dátumok 2021. június 11-re, illetve július 11-re módosulnak. Alejandro Dominguez, a CONMEBOL elnöke elkerülhetetlennek tartotta a halasztást, melynek célja, hogy a vírus terjedését megfékezzék. A Copa America a világ legrégebbi futballtornája, legutóbb tavaly rendezték meg Brazíliában, a házigazda válogatott győzött. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elfogadta a CONMEBOL másik döntését is, hogy a 2022-es világbajnokságra kiírt selejtezők március végi nyitómeccseit elhalasszák.

A jelen korlátozások mellett nem tudják folytatni az előkészületeket, ezért a Roland Garros elhalasztása mellett döntött a Francia Tenisz Szövetség. A szervezők már az új dátumokat is kitűzték, és szeptember 20.–október 4. között fogják megtartani a tornát. Külön kiemelik, hogy a stadionfejlesztésnek köszönhetően a zordabb időjárás sem okoz majd gondot, mert az új stadiont nyitható tetővel is felszerelték.

Elhalasztották a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyt, a szervezők közlése szerint április 3. előtt nem születik döntés a viadal új időpontjáról. A 103. Giro d’Italia az eredeti tervek szerint május 9-én Budapesten rajtolt volna, a befutó pedig május 31-én lett volna Milánóban. A Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt májusról októberre halasztották, Eisenkrammer Károly főszervező azt mondta, a következő napokban egyeztetnek a pontos időpontról a magyar és a nemzetközi partnereikkel.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek