A NOB-elnök a súlyemelőket dicsérte

Olimpiai kvótahelyeket vonhatnak meg a dopping miatt

74

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke arra buzdítja a nemzetközi sportszövetségeket, fontolják meg, hogy kvótahelyeket vonnak meg azoktól az országoktól, amelyekben komoly gondok tapasztalhatók a doppingellenes küzdelemben.

Egy, az olimpiai sportágakkal foglalkozó hírportál szerint Thomas Bach a NOB és a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségeit tömörítő szervezet (ASOIF) ülésén Bangkokban azt ajánlotta, hogy kövessék a súlyemelés példáját. Emlékeztetett rá, hogy a sportági nemzetközi szövetség, az IWF új szabályozást vezetett be, melynek következményeként – amint azt számszerűsítette – legalább 16 ország veszíthet el olimpiai helyeket ismétlődő doppingproblémák miatt.
Az Aján Tamás vezette budapesti székhelyű IWF a hónap közepén jelentette be, hogy a súlyemelők nem az országuknak szereznek kvótát a tokiói játékokra, hanem saját maguknak harcolhatják ki a részvételi jogot. A változtatást a szövetség a doppingolás további visszaszorításával és a tisztán versenyzők még fokozottabb védelmével indokolta.
Az új rendben az eddigiekhez képest megnő azoknak a kiemelt versenyeknek a száma, melyeken rendszeresen és módszeresen ellenőrizhetők a súlyemelők, akik a tokiói játékok előtti 18 hónapos kvalifikációs időszakban immár kötelezően hat alkalommal kell hogy versenyezzenek. A korábbinál is gyakoribbá váló szereplések, illetve a sűrűbb tesztelések révén még jobban kiszűrhetővé válnak a tiltott eszközöket használók, miközben ezáltal is nagyobb védettséget kapnak a tisztán emelők.
Az IWF a legtöbb doppingesetet szolgáltató tagországai közül kilencet, köztük olyan sportági nagyhatalmat, mint amilyen például Kína és Oroszország, tavaly októberben egy évre eltiltott a nemzetközi viadaloktól, így az őszi világbajnokságon sem indulhattak, illetve az érintett európaiak távol maradni kényszerültek az idei Eb-től.
A NOB-elnök az IWF megközelítését ajánlotta a többi szövetség figyelmébe. Nevezetesen azt, hogy csökkenti a részvételi kvótákat a világbajnokságra és az olimpiára azon országok esetében, melyekben a versenyzők „jelentősen magas számban produkáltak pozitív doppingteszteket, ami arra enged következtetni, hogy ezekben az országokban a doppingellenes rendszer javításra szorul”. Thomas Bach hozzátette, hogy a NOB végrehajtó bizottsága helyesli és támogatja ezt a megközelítést.
A doppingszigor erősítését egyébként a NOB írta elő korábban az IWF-nek, kilátásba helyezve, hogy ha nem érzékel további hatékony előrelépést a dopping elleni küzdelemben, a súlyemelés kikerülhet a 2024-es párizsi olimpia programjából. A 2016-os riói nyári játékokon még kétszázhatvan súlyemelő indulhatott, a létszámot viszont a NOB Tokióra 196-ra csökkentette.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek