A nemlátók projektje kapta a legtöbb pénzt

Odaadó est, odaadó közönség Székelyudvarhelyen

163

Jól vizsgázott a Székelyud­var­helyi Közösségi Alapítvány (SZKA) rendezvényén összegyűlt közönség, és támogatásra váró kreatív, közösségfejlesztő projektekből sem volt hiány. Székelyudvarhelyen ismét tanúi lehettünk a jó kezdeményezések és nagylelkű adományozók szerencsés találkozásának: három projektre közel 27 ezer lej gyűlt.

Az SZKA és adományozói köre, a Jótékony közösség második alkalommal hirdette meg Odaadó Est elnevezésű újszerű adománygyűjtő programját. Mint korábban lapunk is megírta, a programra egész Udvarhelyszékről jelentkezhettek civil szervezetek, magánszemélyek, kezdeményezési csoportok egy-egy megvalósításra váró közösségi ötlettel.
Csütörtökön délután a székely­udvarhelyi Menta Bisztróban mutatták be ötletgazdáik azt a három közösségi projektet, amit az SZKA elbíráló bizottsága kiválasztott, és amelyet a megfelelő pénzösszeg összegyűjtése esetén hamarosan meg is valósítanak. Helyi vállalkozókból, magánszemélyekből népes közönség gyűlt össze, végül a Romániai Magyar Nemlátók Egyesületének Magyar vaknak magyar iskolát! címmel indítandó tudatosító, érzékenyítő kampánya szerezte meg a legtöbb támogatást: az előirányzott összegnek (5000 lej) több mint dupláját, pontosan 13 050 lejt. A pénzből bőven telik arra a rendezvényre, amelyet a Fehér bot világnapjára, október 15-re terveznek, s ahol a nemlátó gyerekek anyanyelvi oktatásának szükségességére hívják fel majd a figyelmet.
A Benedek Elek Pedagógiai Líceum Diáktanácsa a Kultúra? Minek? című projektjével pályázott, a fiatalok az irodalmat vinnék be a mindennapokba, többek között irodalmi pályázatot hirdetnének diákoknak, felnőtteknek egyaránt, hogy fogalmazzák meg, mit jelent számukra az udvarhelyi lét. Tervük megvalósítására 5000 lejt kértek, de ennél többet, összesen 8478 lejt adományoztak a jelenlévők.
Játszva tanulni és tanítani! elnevezésű ötletére kért támogatást Ágoston György, aki játékhetet kíván szervezni, közösségfejlesztés és a társasjátékok iránti érdeklődés növelésének céljával, az összegyűlt 5400 lej elegendő is lesz az esemény lebonyolítására.
Az ötletgazdák az adományozott összeg 90 százalékát kapják meg, a fennmaradó pénzből a szervezési költségeket fedezi az SZKA.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek