A napsütötte Algéria székely szemmel

54

Moldován Zsolt csíkszeredai festő ebben a hónapban látogatott el az Afrika északnyugati részén található Algériába, ahol csoportos kiállításon vett részt és mutatta be festményeit. A művész elmondása szerint egyedi élményben volt része az arab világban, ahol felüdülés volt megfeledkezni a csíki télről, és májusi időjárásnak megfelelő körülmények között bemutatni Erdélyt. Tapasztalatairól Keresztes Beának számolt be.

Január hetedikén utazott el Algírba, Algéria fővárosába a hatfős kiállítócsoport, amelynek egyik tagja volt a csíkszeredai Moldován Zsolt. A rendhagyó programot a budapesti Fiatal Művészek Galériájának kurátora, Bézi Péter szervezte meg, azzal a céllal, hogy közelebb vigye az arab világhoz a magyar kultúrát.
A csíkszeredai képzőművész közölte, hogy soha nem járt Afrikában, és nagy élmény volt számára az a liberális és közvetlen felfogás, amellyel az ott töltött néhány nap leforgása alatt találkozott.
– Én úgy láttam, hogy az európai trendeket követik a helyiek. Nem éreztem magam idegennek. A közlekedés viszont kaotikus, emiatt minden sarkon rendőr figyel. A négy nap, amelyet ott töltöttem, nagy élmény volt számomra, hiszen a fővárosi Palais De La Culture Moufdi Zakaria-ban kiállítani és bemutatni az itteni kultúrát megtiszteltetés – ecsetelte Moldován Zsolt. Rámutatott: az itthoni kiállításmegnyitókon szokássá vált állófogadás Algériában nem dívik, mivel sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a politikusok jelenlétére.
– A kiállítást Azzedine Mihoubi kulturális miniszter nyitotta meg, aki a képeimmel kapcsolatban megjegyezte, hogy az erdélyi életforma nem is áll olyan messze az arab világétól. Nyolc festményemet állítottam ki, és leginkább falusi motívumokat használtam az itthoni kultúra bemutatása érdekében – mondta a képzőművész. Mint megtudtuk: önerőből alkot, és máris következő tárlatát tervezi, amelyet Kanadában szeretne bemutatni.
Az algériai tárlaton a csíkszeredai művész mellett magyarországi alkotók is bemutatták alkotásaikat: Mihály Gábor és Mihály Anna szobrászművészek, Tóth Rudolf festőművész, Kovács P. Attila fotóművész és Ur Eleonóra batikfestő is állított ki a műveiből.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek