A Nagy Átverés

117

Ismerős ugye, amikor felhív egy csicsergő hangú hölgy, hogy örököltél akárhány millió dollárt, amelyet egy nevét elhallgatni kívánó gazdag afrikai milliomos hagyott rád? Csak annyit kell tenned, hogy az örökség banki átutalásának díját egy számlaszámra tedd rá, mert az akárhány millióból azt nem tudják levonni. Persze átverés az egész, de vannak, akik bedőlnek.
Most ilyen átverésre készülnek a nagy számítógépgyártó cégek is. Azt mondják, hogy a pár éve gyártott processzorokon – azaz azokon a ketyeréken, amelyek hajtják a kütyüket – biztonsági réseket véltek felfedezni, emiatt a hekkerek – azaz az informatikai tolvajok – ellophatják a számítógépeden tárolt adataidat. A jó hír az, hogy van rá megoldás. A rossz az, hogy a biztonsági frissítés után 30-50%-kal lesz lassúbb a kütyü.
Választás elé állítanak: vagy letöltöd a frissítést és mérgelődsz a lassúbb kütyü miatt, vagy pedig veszel egy új, biztonságos ketyerével ellátott kütyüt. Ez olyan, mintha az autód gyártója szólna, bocs, baj van, emiatt mostantól 150 helyett csak 80 kilométer/óra lesz a legnagyobb sebességed. De ha újat veszel, akkor…
Van a „leltáromon” egy 90-es évek elején gyártott tévé. Képzeljék el, működik. Pedig használatban van, de rendesen. De a három éve gyártott mobilom a múlt héten feladta a szolgálatot. A szerelő azt mondta, biztos lesz vagy kétszáz lej a javítása, igaz, nem tudta megmondani, mi a baj vele. Két választásom volt: vagy megjavíttatom, vagy veszek egy újat. Utóbbit választottam, holott tudom, hogy három év múlva azt is nagy ívben hajítom majd bele a kukába.
Ennek a számítógépes nagy átverésnek is az lehet a célja, hogy vegyél újat, mert a régi sz@r. Pedig nem az, csak éppen valahol valamelyik cég nagyon nagy mennyiségben állított elő ketyerét, amit nem tudtak eladni. És kitalálták a Nagy Átverést, mert a lassú kütyü – legyen az számítógép, mobiltelefon vagy autó – senkinek sem kell. Pláne, ha a piac tele van jó és gyors gépekkel.
Én nem dőltem be. Sem a csicsergő hangú hölgynek, sem a ketyeregyártónak. Azóta sem jött meg az akárhány millió dollár, és a kütyük sem lettek lassúbbak.

Kopacz Gyula

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.