A múzeum ismét házhoz jött

A színfalak mögé engednek betekintést

22

Hagyománnyá vált, hogy évente a Szent Iván-éjhez legközelebbi szombaton a Haáz Rezső Múzeum is megszervezi a Múzeumok Éjszakája rendezvényt. Idén a járvány miatt elmaradt, a múzeum munkaközössége viszont egy Szabó Károly által készített tartalmas filmmel rukkolt elő, amelyből kiderült: a múzeum vajon mi?

Film által ismerkedhetünk a múzeumi tevékenységekkel. Szakmai titkokat árulnak el

Változatos programpontokat tartalmazó eseményt tervezett ebben az évben is a múzeum vezetősége, de a járvány miatti állapotok nem tették lehetővé, hogy június 20-án, szombaton népes tömeget láthassanak vendégül a múzeumban. A virtuális vagy korlátozott jelenlét nem helyettesíti a Múzeumok Éjszakája zsongását, ezért döntöttek, hogy a múzeumi tevékenység szakmai oldalát hozzák „emberközelbe”, szakmai titkokat árulva el a hétköznapi munkáról.
Miklós Zoltán intézményvezető a film elején elmondja: olyan időszakot élünk, amikor a közönségszolgálat fokozatosan leépült, majd az élet újraindult, viszont nem tud minden a régi kerékvágásban történni a múzeumokban sem.
– Az itt dolgozó személyeknek fontos, hogy az általuk végzett munka a közönség számára is láthatóvá váljon. Ez leginkább kiállítások, vagy adott esetben kiadványok formájában, gyermektáborok vagy a Múzeumok Éjszakája rendezvények keretében szokott a közönség előtt reprezentálódni. Novák Andor fiatal múzeumlátogató szemével nyújtunk betekintést mindazon munkába, amelyet munkatársaink, muzeológusaink nap mint nap végeznek. A Haáz Rezső Múzeumban tizenhárman dolgoznak, mindannyian a saját szakterületükön a legjobbak, és igyekeznek úgy teljesíteni a hétköznapi tevékenységük folytán, hogy a nyilvánosságra jutó kulturális termékek (kiállítások, gyerekfoglalkozások, kiadványok stb.) minőségi formában kerüljenek a nagyközönség elé. Kivételes alkalom, hogy a színfalak mögé betekintve a közönség is megismerheti azt a munkát, amit napi rendszerességgel végeznek a muzeológusok – fogalmazott az igazgató.
A filmet https://www.face­book.com/haaz.muzeum/vi­de­os/2695470380739027/ oldalon tekinthetik meg.

Nagyálmos Ildikó

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.