A MÜTF-nél és a Gyergyó TV-nél vizsgálódott a DNA

93

Több órán át vizsgálódott Szé­kely­udvarhelyen, a MÜTF Oktatási Központban az Országos Korrupció-ellenes Ügyészség (DNA), egy másik ügyészi csoport pedig Gyergyó­szent­mik­ló­son a Gyergyó TV szék­helyén nézett át iratokat. Bár ez nem egyértelmű, a közös szál a gyergyószentmiklósi városházával korábban kötött tanácsadói és szolgáltatási szerződések ügye lehet.

Csendőrök biztosítják a vádhatóság ügyészeinek munkáját. Szükség is volt az erős kézre: a dokumentumok cipelésénél Fotó: Jánossy Alíz
Csendőrök biztosítják a vádhatóság ügyészeinek munkáját. Szükség is volt az erős kézre: a dokumentumok cipelésénél Fotó: Jánossy Alíz

Maros megyei jelzésű autóval, maszkos csendőrök kíséretében érkeztek a DNA ügyészei tegnap reggel 8 óra körül Székelyudvarhelyre, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) Oktatási Központjának székhelyére. A Kőkereszt téren álló tanintézmény ajtaját négy és fél órára, a kivizsgálás idejére lezárták, s bár sokan voltak kíváncsiak rá, hogy mi történik, teljes hírzárlatot rendeltek el.

A gyergyói városházával kötött szerződésekről érdeklődtek
– Nem velünk, egy volt partnerünkkel kapcsolatos a kivizsgálás. Amint lejárt, hivatalos közleményt adunk ki – ennyit válaszolt érdeklődésünkre még a kora délelőtti órákban Geréb László, a MÜTF volt igazgatója, akit, akárcsak Fóri Endrét, a MÜTF Egyesület ügyvédjét, a helyszínre hívtak. Geréb, a MÜTF Egyesület elnöke, doboznyi irattal érkezett. A DNA ügyészeinek távozását követően kiderült: nem érte váratlanul az akció, miután a kivizsgálás alatt levő volt gyergyói polgármester, Mezei János nevével összefüggésben levő iratokat már a korábbi kivizsgálások alkalmával összeszedték.
– Egy 2009-es ügyről van szó, arról a szerződésről, amely a MÜTF Egyesület és a gyergyó­szent­mik­lósi polgármesteri hivatal között köttetett, és amelynek értelmében a gyergyói városháza személyzetének képzését, illetve a hivatal egyablakos rendszerének a bevezetését vállaltuk el. A Korrupció-ellenes Ügyészség képviselői ezeknek a szerződési és könyvelési iratoknak az ellenőrzésére vonatkozó felhatalmazással érkeztek. Számítottunk rá, hogy jönni fognak, mert ezeket a dokumentumokat korábban már két alkalommal ellenőrizték. Volt ANAF-os és pénzügyőrségi ellenőrzés is már, és egyik esetben sem találtak semmi kivetnivalót az egyébként sem nagy, pár ezer euró értékű pénzügyekkel kapcsolatosan – tájékoztatott Geréb László.
Geréb szerint az ügyészek korrektek voltak, tüzetesen átnéztek minden egyes aktát, majd az eredeti iratokat lepecsételték, megírták a jegyzőkönyvet és a dossziékat elvitték.
A kivizsgálás ideje alatt az a hír is szárnyra kapott, miszerint a DNA a MÜTF-öt „alapító” volt székelyudvarhelyi polgármester, Szász Jenő alapítványával kapcsolatosan vizsgálódott. Ezt az információt Geréb határozottan cáfolta.
– A MÜTF Egyesületnek Szász Jenő nem tagja, semmi köze nincs hozzá. A felhatalmazásban, amivel a DNA ügyészei érkeztek, egyértelműen csak a MÜTF Egyesület és a Gyer­gyó­szentmiklósi Polgármesteri Hivatal közötti szerződések szerepeltek, Szász vagy az alapítványának neve nem.

Dokumentumokat vittek el a Gyergyó TV-től
A (DNA) marosvásárhelyi te­rületi ügyészei, akiket a Hargi­ta Megyei Csendőrség néhány maszkos tagja kísért, tegnap Gyer­gyószentmiklóson is vizsgálatot folytattak a Media Center Kft. tulajdonában lévő Gyergyó TV-nél. Az ügyészek kétdoboznyi iratot vittek magukkal, de a tulajdonos közleménye szerint sem a tévé munkatársait, sem a működtetőt nem gyanúsítják semmilyen törvénybe ütköző cselekedettel.
A DNA lecsapott a Gyergyó TV-re! – kapott szárnyra a hír tegnap a reggeli órákban Gyer­gyó­szentmiklóson. Ottjár­tunkkor kons­tatálhattuk, hogy a tévétársaság székhelye előtt a csendőrség autója áll, mögötte pedig egy MAI jelzésű autó; az épületbe nem lehetett bejutni, az ajtaja zárva volt. Kollégáinktól értesültünk, hogy a tévé székházában valóban vizsgálatot folytatnak a DNA marosvásárhelyi fiókjának ügyészei, akik amúgy szívélyesen viselkedtek az ott dolgozókkal, közölve velük: végezzék a dolgukat, úgy, mintha ők ott sem lennének.
Értesülésünk szerint az ügyészek többnyire az irodában tartózkodtak, dokumentumokat, szerződéseket kértek a Gyergyó TV-t üzemeltető Media Center Kft. ügyvezetőjétől, az időközben Szé­kely­udvarhelyről érkezett Ke­tesdi Imrétől. A vizsgálatok délután három óráig tartottak, ekkor az ügyészek távoztak, kétdoboznyi dokumentummal.
A vizsgálódás kapcsán Ketesdi Imrét kérdeztük – szerettünk volna választ kapni arra a feltételezésre, hogy a vizsgálat kapcsolatban lenne Mezei János tisztsége gyakorlásától eltiltott polgármester perével. Ám ő elzárkózott a választól, jelezve, hogy sajtóközleményben tájékoztatnak a részletekről.
„Hivatalos iratokat, szerződéseket kértek el, ezeket rendelkezésükre bocsátottuk. Nem érdeklődtek a televíziónk által készített műsorok, adások iránt, kizárólag csak iratokról vittek el másolatokat. Sem a televízió működtetőjét, sem a műsorok szerkesztőit nem gyanúsították meg semmilyen törvénybe ütköző cselekedettel” – olvasható a Media Center Kft. hivatalos közleményében.

Jánossy Alíz
Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.