A múltra emlékezve tenni a jövőért

Négyszázötven gyümölcsfát ültettek

144

Négyszázötven gyümölcsfacsemetét ültettek el az elmúlt hét végén az udvarhelyszéki Szent­ábrahámon az 1568-as tordai országgyűlésre emlékezve.

A közösségi munkának előbb-utóbb beérik a gyümölcse Fotók: Csedő Attila

A megyei tanács Vidékfejlesztési Egyesülete támogatásával, az önkormányzat, a helyi gazdaszövetség, az egyház és az iskola közreműködésével, illetve Hatos György kertészmérnök szakmai hozzájárulásával négyszázötven őshonos gyümölcsfát ültettek el a helyiek a szentábrahámi unitárius egyházkertben, illetve az iskola kertjében. A facsemeték mellé minden család kapott egy nevét tartalmazó táblát, így a faluban mindenkinek van egy gyümölcsfája, amelyet a jövőben gondozhat.
– Unitáriusként részt vettem ezen az eseményen, amellyel az 1568-as tordai országgyűlésre, illetve az unitárius egyház megalakulására emlékeztünk. Meglepett az a közösségi összefogás, amit Szentábrahámon tapasztaltam. Két szempontból volt fontos számomra ez az esemény: úgy emlékezni a múltra, hogy közben tenni is valamit a jövőért, hiszen a fát soha nem magának ülteti az ember, hanem a következő generációnak, ugyanakkor nem elég valamit létrehozni, hanem gondozni, törődni kell vele. Ezeket a fákat is metszeni, locsolni kell az évek során, hogy majd valaki leszedhesse a gyümölcsét. A tordai országgyűlésen is ez történt: létrehoztak egy törvényt, de ha utána nem töltötték volna meg tartalommal, ma szegényebb lenne Erdély. Jó érzéssel töltött el, hogy a mai világban, amikor mindenki a saját egzisztenciájával és az önmegvalósítással van elfoglalva, mégis sikerült olyan közösségi élményt szerezni, ami erőt adhat a továbbiakban – fogalmazott Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke.
Berei István szentábrahámi unitárius lelkész ötlete már tavasszal megszületett, és úgy gondolta, a kopjafák mellé valami élőt kellene ültetni.


– A múltat megőrizve jövőt is akarunk építeni, ezért a faültetést a családokra bíztuk. Az egyházközség tulajdonában lévő területre ültettük, és átadtunk száz csemetét az iskolának is. Többnyire helyiek vettek részt, de olyanok is hazajöttek, akik kötődnek a településhez, vagy szüleik, nagyszüleik élnek itt. A gondozást is a családokra bíztuk, a gyümölcsöt is majd ők szüretelik le – mondta el kérdésünkre az unitárius tiszteletes.
A helyi gazdák a keresztúri önkéntes tűzoltókkal, Szali Mózes vezetővel az élen ciszternákban szállították a locsoláshoz szükséges vizet, de a falu minden lakója kivette a munkából a részét.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök, Kovács István közügyigazgató, Márton István, a Vidékfejlesztési Hivatal vezetője, Kolumbán Dávid megyei tanácsos, Simó Dezső Szabolcs polgármester, valamint Majtényi Tamás halászi polgármester. Az esemény utáni bográcsozást Nagy László, Szőcs Béla és Szabó Dezső támogatta, Mátéffi Domokos és Kerestély István gondnokok a tiszteletes asszony vezette Nőszövetség segítségével 450 kürtőskalácsot sütöttek.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek