A műfaji sokszínűség jegyében

16. Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivál

109

Vasárnap a kanadai Gryphon Trio előadásával indul a koncertsorozat, amely a Kamarazene Fesztivál történetében az eddigi legváltozatosabbnak ígérkezik. Nyolc napon át minden estére jut egy izgalmas koncert, sőt hétfőn rendhagyó zeneórát is tartanak.

Rendszerint a marosvásárhelyi Tiberius Fesztivállal párhuzamosan zajlik a Szé­kely­udvarhelyi Kamarazene Fesztivál, idén is érkeznek onnan fellépők, de a koncertek többsége a G.Egyesület saját szervezésében valósul meg. Bihari Lóránt, a nemzetközileg is jegyzett seregszemle megálmodója, szervezője azt mondta, talán még sosem volt ennyire sokszínű a kínálat, mint idén. Fellépők érkeznek Kanadából, Új-Zélandról, Japánból, Szlovéniából, Dániából, az Amerikai Egyesült Államokból, Norvégiából és Magyarországról is. Műfaji szempontból pedig az évezredes analógiáktól a barokk zenéig, a klasszikus művektől a kortárs darabokig terjed a program. Bihari a hétfőn 17 órakor kezdődő rendhagyó zeneórára is felhívta a figyelmet, amikor a 20–21. század zenéjének sajátosságairól, irányzatairól hallhat érdekességeket a nagyérdemű, nemcsak szóban, hanem zenével is szemléltetve. A főszervező kiemelte még az egyébként is rangos névsorból a csütörtöki eseményt, amikor a német, amerikai és norvég muzsikusokból álló Artillan Trio koncertezik, amelynek Artur Kaganovskiy világhírű hegedűművész, a Csíki Kamarazenekar művészeti vezetője is tagja, a hangversenyen Eszter Szilveszter Kaganovskiy brácsaművész működik közre.
Mivel rendszerint a Kamarazene Fesztivál időszakában ünnepeljük a Magyar Nyelv Napját (november 13.), lassan hagyománnyá válik, hogy rendkívüli irodalmi rendezvénnyel csatlakozik a programhoz a Megyei Hagyományőrzési Központ. Kedden 18 órakor Laczkó Vass Róbert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze és Szép András zongorista szerzői és előadóestjére várják az érdeklődőket. Az indiánok nem hagynak cserben minket… című stand-up tragedy alcíme Történelemóra görbe tükörrel és fekete zongorával, a zenés irodalmi est a kortárs magyar irodalom közéleti és történelmi tárgyú verseiből válogat, ezeket kívánja krónikás énekek formájában „helyzetbe hozni”.
Egy kamarazene-fesztivál nem tud tömegrendezvénnyé válni, de állandó 60-70 fős törzsközönséggel rendelkezik, és gyakoriak a telt házas előadások is – hangsúlyozta Bihari Lóránt. A polgármesteri hivatal és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Által is támogatott 16. Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivál november 11–17. között zajlik, az ingyenes hangversenyek mindennap 18 órakor kezdődnek a Városháza Szent István termében.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek