2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

A mozgás élet, a mozgáshiány megbetegít

Amint a kerékpározók, szaladók számából is látszik, sokan sportolnak aktívan Csíkszeredában, de talán még mindig többen vannak azok, akik mozgásszegény, mondhatni ülő életmódot folytatnak. Ez minden szervünkre káros hatással van – mutatott rá Kelemen Zsófia csíkszeredai gyógytornász, aki kérésünkre néhány tanácsot is megfogalmazott a mozgás el- vagy újrakezdésére vonatkozóan.

– Miért kell mozogni és milyen káros hatása van annak, ha nem végzünk testmozgást?

– A mozgás élet. Bizonyára senkinek nem mondok újat azzal, hogy a mozgáshiány betegségek egész sorát vonja maga után, kortól és nemtől függetlenül. Az idősebb korosztály fokozottabban ki van téve ennek a veszélynek, mert esetükben a nagyobb valószínűséggel kialakult krónikus betegségeket csak súlyosbíthatja a mozgásszegény életmód. Nincs olyan szervünk, amire közvetve vagy közvetlenül ne hatna negatívan az ülő életmód. A legismertebb betegségek azok, amik a szív- és érrendszert érintik, de számos mozgásszervi probléma is jelentkezik. Nem szabad megfeledkeznünk a csontritkulásról például, ami népbetegségnek számít, és nagyon sok problémát, panaszt okoz. De igen gyakori a porckopás, ízületi fájdalmak – többek között a nem használt ízületek mozgásának beszűkülése miatt akár –, gyakoribbakká válnak a sérülések: rándulás, ficam, törés. Az anyagcserét, a hormonháztartást – cukorbetegség kialakulásának is nő a kockázata – is negatívan befolyásolja a mozgás hiánya, az immunrendszer gyengül, fáradékonyság jelentkezik, gyakran alvászavarok is, és akkor a pszichés egyensúly is kibillen.

– Milyen mozgásformát ajánl annak az idősebb személynek, aki hosszabb ideje nem végzett semmilyen testmozgást? Mivel lehet kezdeni?

– A fokozatosság elvét nagyon fontos szem előtt tartani. Ezért aki hosszú ideje nem sportolt, sőt fiatalabb korában sem volt jellemző rá a sportos életmód, mindenképpen gyaloglással kezdje, aztán következhetnek a könnyebb kocogások, nem megerőltető túrák. De lehet szakember segítségét kérni, és például valamilyen mozgásformát választani, mint különféle tornák, jóga. Ha valaki nagyon szereti a vizet, jöhet az úszás is, persze mindent csak módjával, fokozatosan növelve a tempót. Lehet bringázni, ha lehetőség van rá táncolni stb. A szabályokat betartva, s nem hűbelebalázs módjára beleugorva az edzésekbe, számos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, elkerülhetjük a sérüléseket, de azt a rossz tapasztalatot is, hogy nem vagyunk edzésben, nem bírjuk, ezért jobb, ha visszaülünk a kanapéra. Egy jól felépített edzésterv csodákra képes.

– Milyen általános tanácsot adna, mennyi az elegendő mozgás, meddig kellene eljutni?

– Tanácsot valóban csak általánosságban tudok adni, mert egyénre szabott kell legyen minden mozgás. Hogy mi a cél, azt mindenki maga kell eldöntse, én nem szeretek határokat húzni, akkor sem, ha elméletileg lennének. Persze okosan, szem előtt tartva a lehetőségeket, konzultálva szakemberrel, ismerve az egészségi állapotot, szóval számos tényezőt figyelembe véve kell eldönteni, hová akarunk eljutni. És ha tudatában vagyunk határainknak, tudjuk azt is, hol kell megállni. Elméletileg napi 30 perc mozgásra lenne szükségünk minimum, de ezt azért én kicsit növelném. A friss levegőn való mozgás fontosságáról se feledkezzünk meg.

– Most épp nincs érvényben a kijárást tiltó rendelkezés, lehet a szabad levegőn is mozogni. Ha valaki mégis bent szeretné elkezdeni a gyakorlatokat, akkor mit ajánlana mozgásformának és kezdetnek?

– Mint korábban elmondtam, mindenki a saját testi, lelki, anyagi lehetőségeihez mérten válasszon mozgásformát, ki-ki maga döntse el, mi az, amit hosszú távon is szívesen végezne. Elképzelhető, hogy nem a sziklamászás lesz az első, amire egy hosszabb ideje nem sportolt ember gondolni fog, ám megfelelő rákészüléssel én azt sem tartom kizártnak. De nyilván, a legelérhetőbbek és legnépszerűbbek a gyaloglás, túrázások, bringázás, úszás, torna.

– Sok segédeszközt kapni és lehet rendelni az internetről, szobabiciklit, hasizompadot, taposót. Van-e  olyan, általános erősítésre használható eszköz, amit ajánlana otthoni mozgásra?

– Ez ismét attól függ, kinek mi áll közel a szívéhez. Népszerűek a nagy labdák, a szobabiciklik, az evezőpadok. Nem emelnék ki egy eszközt sem, mindegyik nagyon hasznos tud lenni. Ha használjuk. A lényeg, hogy ne váljon a megvásárolt szobabicikliből ruhaszárító.

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb