A Motiváló erő

44

Az ember mint gondolkodó vagy gondolkodásra képes lény számos megoldásra váró kérdéssel találkozik élete során. Bizonyos időközönként mindenki eltöpreng a lét értelmén, és hajlamos elveszni a saját maga által kreált zűrzavaros labirintusban, amelyből kiutat csak igen nehezen talál.
Én is számtalanszor ott találom magam ebben a végtelennek tűnő útvesztőben, és mindig újabb és újabb kérdésekkel szembesülök. Idővel rá kellett jönnöm, hogy vannak olyan jelenségek a világban, amelyek teljes mértékben felfoghatatlanok számomra, teljesen mindegy, hogy hányadik alkalommal próbálom megérteni működésüket.
Példázódhatnék a húrelmélettel, és a 3D-s nyomtatókkal (hogy létezhet ilyesmi?) is, de nem teszem, mert korunk egyik legveszélyesebb jelenségéről szeretnék beszélni. Az egész világ a hírnévre vágyik, jön a százhuszonhetedik X-Faktor meg a csíkszeredai American Idol is, csak hogy érezzük, nem vagyunk lemaradva, követjük a trendeket. Meg kell említenem azokat a trendeket, amelyek segítették létrehozni a modern bubópestist: a motivációs trénereket. Emberek százezrei fizetnek azért, hogy egy színpadon álló vadidegen üres szavait hallgatva úgy érezhessék, ők is érnek valamit, igen, ez a fickó majd megmondja, hogyan is kell élni, mitől lehetnek boldogok.
Felfoghatatlan. Végtelen általánosítás, és hihetetlen mértékű arrogancia kell ahhoz, hogy valaki azt képzelje magáról, hogy pár jól csengő mottóval eljátszhatja a XXI. századi Jézus Krisztust. Viszont az még félelmetesebb, hogy a gondolkodásra képes, de gondolkodást elhanyagoló követők tényleg elhiszik az eléjük pakolt mocsokról, hogy illatozó virágcsokor.
Minden ember élete más. Mindannyian különbözünk, máshogy dolgozzuk fel a sérelmeinket, más kihívásokkal szembesülünk, nem is beszélve arról, hogy a boldogságról is más képet hordozunk magunkban. Ennél fogva, mégis milyen alapon mondják ezek a trénerek bárkinek azt, hogy a problémák csak a fejünkben vannak, csak hit kell, és bármi sikerül, és elég lesz az nekünk, ha reggelente eldöntjük, hogy igenis boldogok vagyunk?!
Bocsánat, de egy harmadikos gyermek több empátiával és szakértelemmel fordul embertársai felé, mint ezek a mondvacsinált istenek. Amikor majd Csíkszeredát is megkörnyékezi ez a bizonyos motiváló erő, gondolkozzunk, mert képesek vagyunk rá!

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek