A Momo-ügy

109

Egyértelmű, hogy mind a világháló, mind az ott található közösségi oldalak, illetve a különböző alkalmazások is hasznosak, feltéve, ha helyesen használjuk azokat. A rengeteg álhír mellett nagyon sok olyan kezdeményezéssel is találkozhatunk, ahol egyértelműen a gyermekek képezik a célpontot.
Bizonyára többen is hallottak már a Momo-ügyről, arról a kitalált lényről, amely a különböző cikkek szerint gyermekek százait tartja rettegésben az interneten. A történet röviden úgy néz ki, hogy Momo néven egy csirkelábakkal és horrorisztikus fejjel megáldott lény a WhatsApp telefonos alkalmazáson, illetve a Facebookon keresztül gyermekekkel veszi fel a kapcsolatot, akiket jó esetben „csak” megrémiszt. Azért mondom, hogy jó esetben, mert az ügy körüli helyzet nagyon eldurvult az utóbbi hetekben: egyes portálok cikkei szerint már öngyilkosságot is követtek el gyermekek a furcsa teremtmény miatt, így meg pláne nem szabad szó nélkül hagyni a jelenséget.
A különböző magyarországi és külföldi portálok részletekbe menően is foglalkoztak a dologgal. Mint írják, Momo a „Mindent tudok rólad…” szöveggel mutatkozik be a gyermekeknek, ha pedig ez, illetve a látványa nem lenne elég rémisztő, akkor további hátborzongató üzeneteket küld: konyhakéses videót, ijesztő hangüzenetet, vagy épp a felhasználó mobiljáról nyúl le képet a még hatásosabb belépő érdekében. A megjelent cikkek szerint olyan leveleket is küld, amelyekben azt állítja, hogy három éve meghalt, mert elütötte egy autó, ha pedig a telefonozó nem akarja, hogy éjjel megjelenjen neki, akkor tovább kell küldenie az üzenetet. Nyilván, egy felnőtt nem dob enni a nadrágjának tőle, de egy gyermeket megrémiszthet, nem is kicsit.
A jelenség eddig főként Dél-Amerikában terjedt el, de már Európa több országában is beszámoltak a csirkelábú agyrém megjelenéséről. Épp ezért fontos beszélni róla, mert az ilyesmi gyorsan terjed, és az is lehet, hogy napokon, heteken belül nálunk panaszkodnak a gyermekek, hogy félnek ettől az akármitől.
A napokban jelent meg egy cikk, amely szerint talán Momo a felelős két kolumbiai gyermek haláláért. A Fox News azt írja, már többen lettek öngyilkosok a fiktív lény által adott feladatok következtében, amely úgy terjed a világhálón, mint a futótűz.
Úgy gondolom, hogy nagyobb odafigyelésre lenne szükség a szülők részéről, folyamatosan követni kellene, hogy mit csinál a gyermek a számítógépen vagy a telefonon. Szívem szerint azt rónám fel, hogy miért van egy 7–12 éves gyermeknek mobilja, de tudom, hogy ez nem egyszerű, mert „ha az iskolában mindenkinek van, nekem miért nem lehet?” Mindenesetre, ha Momo mifelénk is felütné a fejét, akkor ne csak legyintsünk, mert ez annál komolyabb.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek