A méz és méhészek ünnepe: „Tanuljunk a méhek szorgalmából”

Határon túlról szép számmal érkeztek méhészek                                                                       Fotó: Nagyálmos Ildikó

Kilencedik alkalommal szervezték meg Székelyudvarhelyen, a Márton Áron téren a Mézes napokat, amely közel egy évtizede a helyi közösség édes ünnepe. A méhészegylet az előző évekhez hasonlóan több ezer mézre váltható jegyet osztott ki a város óvodáiban, iskoláiban, így népszerűsítve legédesebb és legegészségesebb élelmiszerünket.

Pénteken Ádám József, az Örösi Méhészegylet elnöke köszöntötte a vendégeket, majd hálaadó mézszentelő szentmisét mutattak be a Barátok templomában, este pedig fáklyás felvonuláson vehettek részt az érdeklődők. Szombat reggel a mézlovagok felvonulását megelőzően megkoszorúzták Örösi Pál Zoltán biológus, méhész Kossuth utcai szülőházánál lévő emléktábláját, majd a Patkóban ünnepélyesen is megnyitották a rendezvényt.
Tófalvi Melinda köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy tudatosítsuk a helyiekben, „ide tartozunk, ennek a vidéknek a sokszínűségét képesen vagyunk gyarapítani és megőrizni.” Kiemelte, hogy különleges táj a miénk, s hatalmas kincs őrzői vagyunk, hiszen nálunk még színes, változatos virágos rétek vannak, ahol egy ősi méhfaj él.
– Csak egy csepp vagyunk, de olyanok, mint a gyémánt – fogalmazott az Örösi Méhészegylet tagja.
Magyarország 2019-es Mézkirálynője, Szemerits Eszter kiemelte, nincs Kárpát-medence-szerte még egy olyan város, amely a méhészeknek ekkora tudóst adott volna, mint Udvarhely.
– Örösi Pál Zoltán nevét minden méhész ismeri, életmunkája, a Méhek között a méhészek bibliája, sokszor nyúlunk ehhez a könyvhöz a mai napig. Azt kívánom, hogy Székelyudvarhelynek ne csak neves múltja, hanem jövője is legyen. Fogyasszák a kiváló minőségű helyi mézeket, különösképpen a havasi mézet, ami egyedülálló – tanácsolta a mézkirálynő.

Túlélésük titka a szorgalom
Gálfi Árpád polgármester megnyitóbeszédében a méhek szorgalmát emelte ki, amelyet az emberek között alkalmazva alapfeltétele lehet megmaradásunknak.
– A szorgalom, a kitartó munka, a tudatosság olyan tulajdonságok, amelyek a fennmaradást biztosítják a fajoknak, csoportoknak, közösségnek. A méhek kiváló példaként állnak előttünk, hiszen fennmaradásuknak, túlélésüknek a titka elsősorban a szorgalmukban rejlik, a szorgalmuk mellett a fantasztikus szervezettség és kitartás, ami jellemző a méhcsaládokra. A méhek kitartó, szervezett, közösségi munkája az emberek között alkalmazva szintén alapfeltétele lehet a fennmaradásunknak, megmaradásunknak. Nemcsak a méhek, hanem a méhészek is vallják, hiszik a közösség együttműködésének, szervezetten történő munka erejét és értékét. Minél jobban megértjük az ember és természet kapcsolatának fontosságát, minél inkább vigyázunk a természetre és a természetben élő közösségünkre, annál inkább biztosított a megmaradásunk szülőföldünkön. Tanuljunk a méhek szorgalmából, közösségükhöz való viszonyulásukból, egymástól és egymást segítve dolgozzunk azért, hogy utódaink biztonságban otthon érezhessék magukat szülőföldünkön – mondta beszédében Székelyudvarhely polgármestere.

A méhészet megélhetési forrás is lehessen
Sebestyén Csaba parlamenti képviselő arról beszélt, hogy néhány nappal ezelőtt még úgy gondolta, örömhírrel szolgálhat, de a méhészeti törvényt másodjára küldte vissza a képviselőház, hogy újratárgyalják.
– Az RMDSZ több mint húsz javaslatot terjesztett be a méhészek, méhészegyesületek javaslatára, amelyet néhányszor visszautasítottak, viszont jövő héten ismét napirendre kerül a méhészeti törvény, és ígérem, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a méhészek javaslata bekerüljön az új törvénybe, amely hozzájárulna ahhoz, hogy a méhészet ne csak státusszimbólum legyen, hanem igazi megélhetési forrás – mondta a képviselő.
A honatya arról is beszélt, hogy a londoni Földfigyelő Intézet a föld legfontosabb élőlényének nyilvánította a méheket, de ugyanakkor felhívta a figyelmet is arra, hogy a méhek kilencven százaléka veszélyben van, a kihalás fenyegeti őket.
– Noha Európa szinten a méhek száma csökkenőben van, nálunk emelkedett az elmúlt években: 2-3 ezerrel nőtt a méhészek száma, 2 millióval pedig a méhcsaládoké, amely okot ad az ünneplésre – mondta a képviselő, majd hozzátette: a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) idén ünnepli jogelődjének, az Erdélyi Gazdasági Egylet megalakulásának 175. évfordulóját. Mivel az Örösi Pál Egyesület is tagja a RMGE-nek, nemcsak a múltat ünnepeljük, hanem a jelent is.
Az ünnepi beszédek után kitűzték a lovagi zászlók emlékszalagját a jelen lévő lovagrendek – Sárvár, Gyula, Baja, Székesfehérvár, Nikla, Kiskunhalas, Salgótarján, Berettyóújfalu, Kaposvár, Söjtör és térsége, Jászberény, Udvarhelyszék, Csíkszék, Gyergyószék, Sepsiszentgyörgy – zászlóira, és megnyílt a vásár. Szakmai előadások is elhangzottak a polgármesteri hivatal Szent István termében.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...