Beszélgetés Radu Ramona radiológussal – A mellrák megelőzéséért szeretne mammográfus szakorvos lenni

136

Harmadik részéhez érkezett fiatal Hargita megyei orvosokat bemutató interjúsorozatunk. Mivel ezúttal a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház radiológia és imagisztika osztályán jártunk, ezért az idén június óta ott dolgozó Radu Ramonával beszélgettünk. A fiatal orvos a mellrák megelőzésében fontos szerepet játszó mammográfiás vizsgálati módszert tanulja jelenleg.

Fotó: Márk Boglárka

– Indítsunk egy kis bemutatkozással. Honnan érkezett Csíkszeredába és hol tanult?

– Csíkszeredában születtem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi Karán tanultam. Idén végeztem el a radiológiát, és június óta dolgozom a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház radiológia és imagisztika osztályán. A férjem jelenleg Marosvásárhelyen él, a kisfiammal Csíkszeredában élünk.

– Hogyan került közel a radiológiához?

– Azért választottam ezt a területet, mert az összes szak közül ez tetszett a legjobban. De az is nagy szerepet játszott a döntés meghozatalában, hogy itt, Csíkszeredában kaptam meg a posztot. Ugyanakkor az a jó ebben az ágazatban, hogy nagyon sokat fejlődött az utóbbi években. Egyre több, a munkánkat segítő gép áll rendelkezésünkre. Természetesen éppen ezért egyre nehezebb is a munkánk, sokkal többet kell tudnunk, mint néhány évvel ezelőtt. Külföldön már jobban lebontják a szakágakat. Jellemzőbb, hogy van, aki csak számítógépes tomográffal (CT) vagy mágnesesrezonancia-képalkotóval (MRI) dolgozik, egyre több tudást kell tehát felhalmoznunk ahhoz, hogy miden eszközt napi szinten jól alkalmazzunk. A rezidensi képzésem alatt beleláttam a marosvásárhelyi kórházban zajló munkába, ott már minden egyes orvosnak megvan a külön szakterülete.

– Ön a mammográfiára szeretne specializálódni.

– Igen, nagyon szívesen foglalkoznék mammográfiával, még annak tudatában is, hogy nagyon nehéz ez a munka. A radiológia különösen érdekes része. Ezért iratkoztam be a mammográfiás kurzusra, amelyre egyébként elég nehéz bejutni. Az ország csupán három városában lehet ezt elvégezni: Kolozsváron, Temesváron és Bukarestben. Maximum tíz személy vehet részt egy-egy kurzuson, holott szinte biztos vagyok benne, hogy sokkal többen végeznék el. Itt Csíkszeredában azonban van ilyen eszköz, ezért jó lenne azt minél jobban kihasználni. Maga a mammográfiás képzés egy hónapig tart Kolozsváron, az elég magas tandíj mellett további nehézség, hogy arra az egy hónapnyi időre lakást kell bérelni a városban. Tehát nem könnyű egyáltalán.

– Miért éppen a mammográfiára specializálódna?

– Az elmúlt években láttam, hogyan dolgoznak Marosvásárhelyen a mammográfiával. Tetszett az, hogy milyen jó kapcsolatot ápol a szakorvos a sebésszel, az anatomopatológussal és az onkológusokkal egyaránt. Sokat jelent az, hogy milyen jól összedolgoznak, és mennyire átfogó, érdekes munka része ez.

– Kinek kell mammográfiás vizsgálaton részt vennie?

– A mammográfiát 40 évesnél idősebb nők esetében ajánlott rendszeresen elvégezni. Azon személyek, akiknek a nőági felmenői között mellrákos megbetegedés volt, nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ezért az ő esetükben még fontosabb, hogy szűrővizsgálatra járjanak. Nekik még korábban, a 40 éves kor előtt ajánlott elvégeztetni a vizsgálatot, mivel a leszármazottak esetében korábban kialakulhat a betegség.

– Mennyire elővigyázatosak a hazai nők?

– Más országokban a nők jobban tartják a kapcsolatot az orvosokkal, elővigyázatosabbak. Természetesen érdemes bizonyos időkö­zönként a nőknek megvizsgálni a mellüket otthon. Sokan még akkor sem mennek el az orvoshoz, ha csomót találnak a mellükben. Sajnos jellemző az, hogy már a végső stádiumban szánják rá magukat, amikor már nagyon nehéz segíteni. Vannak esetek, hogy rosszindulatú daganatot találunk, és a beteg még mindig azt kérdezi, hogy gyógyszeres kezeléssel meg tudnánk-e gyógyítani.

– Mikor kell elmenni mammográfiára?

– A mammográfiát nem akkor kell végezni, amikor már kívülről egyértelmű a daganat jelenléte. Ezzel a vizsgálattal ugyanis már a kezdeti fázisban felfedezhetjük a daganatot, ezért kérünk minden nőt, hogy menjenek el felülvizsgálatra, hiszen az idősebb nők esetében ezzel a módszerrel sokkal könnyebb a diagnózist felállítani.

– Ennyire rosszul állnak a nők a tudatosítással? Vagy ez csak a mi vidékünkre jellemző?

– Nem, ez az egész országban komoly problémát jelent. Nagyon jó, hogy egyre több megmozdulás van annak érdekében, hogy a nőket a vizsgálatra késztessék. Lehetséges egyébként, hogy szégyellnek a nők elmenni vizsgálatra. Amikor az orvos sebészhez küldi a beteget, akkor sem érti meg, hogy mennyire komoly a betegsége.

– Hogyha Ön elvégzi a kurzust, és sikeresen leteszi a vizsgát, akkor itt Csíkszeredában mammográfus szakorvos lesz?

– Még nincsenek konkrét terveim, hiszen nem írtam alá szerződést, de remélem, hogy ez lesz az eredménye. Természetesen ebbe a kórház vezetőségének van a legnagyobb beleszólása, de nagyon szeretném, ha így lenne.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek