A megyenapokba is bekapcsolódik a könyvtár

Regionális vonatkozású adatbázisok

126

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár is próbálta átszervezni tevékenységét és online megszólítani az olvasóit. Több linkgyűjteménnyel, illetve online adatbázisokkal látta el az olvasókat.

Könyvajánlók a könyvtár blogján. Minőségi időtöltés

Az olvasni vágyók ebben az időszakban sem maradtak magukra: a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár igyekezett online is kapcsolatot létesíteni olvasóikkal.
Újraindították a könyvtár blogját, ahol számos irodalmi ajánlót tettek közzé annak érdekében, hogy otthon is minőségi időt tölthessenek az emberek. Több linkgyűjteményt is közzétettek, ahol különböző online adatbázisokat lehet elérni ingyenesen ebben az időszakban.
Két regionális vonatkozású adatbázist is létrehoztak 2016-ban, amely a mai napig bővül. A Hargita megyei helyismereti adatbázis szócikkei elsősorban a térség településeinek kulturális örökségét, épített örökségét, műemlékeit, néprajzát, hagyományait, művelődéstörténetét, vallásos életét, turisztikai és természeti értékeit ismerteti. A Hargita megyei személyiségek adatbázisa neves helyi személyiségekre vonatkozó életrajzi adatokat, fontosabb bibliográfai adatokat, illetve fotók, portrék lelőhelyét tartalmazza.
− Célunk, hogy szélesebb körben ismerjék meg az emberek azokat az értékes életműveket, amelyek a megye településéhez kötődnek – mondta Kelemen Katalin könyvtáros. Hozzátette: nagyon pozitívak a visszajelzések az adatbázist illetően, főleg ebben az időszakban, de ezelőtt is hasznosnak találták, mert kutatások esetében minden kérdéssel nem kellett újra és újra bemenni a könyvtárba.
A fiatal korosztály számára több olyan tematikus tevékenységet is összeállítottak, ami folytán ráirányították a figyelmüket ezekre az adatbázisokra. Mint megtudtuk, az online Hargitai Megyenapok programjai­hoz is csatlakozik a könyvtár: online kvízjátékot fognak hirdetni, ahol szintén segítséget nyújthatnak a már említett adatbázisok.

Online szavalóversenyt hirdet a megyei könyvtár

2020-ban is több jelentős magyar költőre emlékezünk születésük vagy haláluk évfordulója kapcsán – írják a szervezők. A szavalóversenyre egy szabadon választott verssel lehet jelentkezni, az alábbi magyar költők műveiből: Baka István, Faludy György, Fodor Ákos, József Attila, Kölcsey Ferenc, Márai Sándor, Petri György, Reményik Sándor, Szabó Lőrinc, Vörösmarty Mihály.
Nevezési kategóriák, korcsoportok:
I. – 5–8. osztályos diákok;
II. – 9–12. osztályos diákok (középiskolások);
III. – 19 év felettiek (felnőttek).
A jelentkezés határideje: 2020. május 11., hétfő, éjféli 12 óra.
Minden kategória legjobb versmondói továbbjutnak a döntőbe, amelyet 2020 őszén szeretnének megszervezni Csíkszeredában!
Az eredményhirdetésre május 26-án kerül sor, amikor is a továbbjutók videóit egy összefoglalóban feltöltik A Költészet Napja – Csíkszereda Facebook-oldalára.
Maradjatok otthon! Tanuljatok meg egy csodaszép verset, vegyétek fel videóra és küldjétek el nekünk! Vigyázzunk egymásra! – áll a könyvtár felhívásában.
További információ kérhető a koltoknapja@gmail.com e-mail-címen. Illetve a Facebook-oldalunkon: https://www.facebook.com/koltoknapja.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.