2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

A megyei tanács támogatja Sepsiszentgyörgy jelöltségét

Hargita Megye Tanácsa is támogatja Sepsiszentgyörgy ön­kormányzatát az Európa kulturális fővárosa cím elérésében. Ezt határozta el a megyei döntéshozó testület pénteken tartott soros havi ülésén, miután meghallgatta a projektet ismertető Antal Árpád polgármestert. A pályázatot október 10-ig nyújthatják be, az Unió pedig jövőben közli döntését, hogy a pályázók közül ki nyeri el a címet 2021-re.

Az ülésvezetők. A testület támogatja a szentgyörgyi kezdeményezést Fotó: Keresztes Zoltán
Az ülésvezetők. A testület támogatja a szentgyörgyi kezdeményezést Fotó: Keresztes Zoltán

Idén Románia és Görögország települései pályázhatnak az Európa kulturális fővárosa címre. Romániából Arad, Brăila, Brassó, Bukarest, Craiova, Iaşi, Kolozsvár, Nagybánya, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely és Temesvár száll versenybe. Sepsiszentgyörgy Csíkszeredával, Kézdivásárhellyel, Székelyudvarhellyel és Gyergyó­szentmiklóssal partnerségben indul a címért. Antal Árpád, a címre pályázó város polgármester mutatta be a tervet Hargita Megye Tanácsa tagjainak a testület pénteki soros havi ülésén, hogy elnyerje anyagi támogatásukat a projekt megvalósításához.

Szolidaritást erősítő kezdeményezés
– Összesen 35 000 000 euróra van szükség a projekt kivitelezéséhez, ezért kértük az Európai Bizottság, a magyar és a román kormány segítségét, amit meg is kaptunk – mondta a polgármester. – Úgy gondolom, jó eséllyel indulunk, hiszen a tendencia azt mutatja, hogy a kisebb térségeket előnybe helyezik. Ha megkapjuk a címet, Brüsszelből is lehet majd támogatásokat hozni Székelyföldre. A siker egyúttal Székelyföld együttműködését is erősítheti – vázolta az elképzelést a polgármester.
A megyei tanács egyhangúlag megszavazta az együttműködést. Ennek alapján a megyei tanács alintézménye, a Hargita Megyei Kulturális Központ belép a Terra Siculorum 2021 Egyesületbe, amelyet társulás céljából hoznak létre, és amelynek leendő alapító tagjai Sepsiszentgyörgy, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A társulás feltétele ezer lejes hozzájárulás az alaptőkéhez, illetve 100 ezer lej tagságdíj, melyet a Hargita Megyei Kulturális Központ mint a megyei tanács alintézménye szubvencióként kap. Sepsiszentgyörgy 300 ezer lejjel, a Kovászna Megyei Művelődési Központ 100 ezer lejjel társul.
– Nagyon jó volt látni a szavazótáblát, amikor megjelent az egyhangú voksolást jelentő 30-as szám, azaz a 30 jelen lévő tanácsos mindegyike igennel szavazott. Közös erőfeszítéssel még jobban kiemelhetjük térségünket Európa térképén – jelentette ki Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

Támogatják a hegyimentők munkáját
Az ülés napirendjén szerepelt a Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata alkalmazott és önkéntes munkatársai számára veszélyességi és élelmiszerpótlékról, valamint napidíjról szóló határozattervezet, amelyet szintén egyhangúlag megszavaztak. Nyolc órát meghaladó járőrözésért és mentésért 15 lej napidíjat hagytak jóvá, a nyolc óránál kevesebb időtartamú szolgálatért napi 10 lejt. Az élelmiszerpótlék értéke napi 50 lej, illetve 40 lej (nyolc órát meghaladó, illetve az annál kevesebb szolgálat esetén), járőrözések, mentések és képzések idejére.
– Évek óta dolgozunk ennek a rendszernek a kialakításán. Hegyimentőink hóban, viharban is mentenek emberéleteket, tehát nagy szükség van ezekre a juttatásokra – mondta el Borboly Csaba.
Több település támogatásáról is döntött a testület. Költségvetés-módosítás révén Kászonaltíz község közel félmillió eurót kap azért, hogy egy jelentős összeget hozó uniós pályázatát el tudja számolni, Gyimesfelsőlok községet pedig több mint százezer euró értékben segítik, hogy az ugrapataki községi út felújítására nyert uniós forrást le tudja hívni. A tartalékalapból Oroszhegy községnek, a székelyszentkirályi iskola számára 387 ezer lejt különítettek el, Csíkrákosnak pedig 161 ezer lejt, hogy a fűtést biztosíthassák mindkét helység tanintézetében, és a gyerekek jó körülmények között tanulhassanak. Emellett 23 település útjaira utaltak ki pénzt a megyei tanács pályázata nyomán, amelyet a polgármestereknek hirdettek meg. Ennek nyomán 46 igénylés érkezett be, ebből 23 teljesítette azt a feltételt, hogy legyen terv, műszaki dokumentáció az illető beruházásra, és hogy az év végéig kivitelezhetők legyenek a munkálatok.
– Kiemelt figyelmet kaptak azok a közigazgatási egységek, amelyek az év elején nem részesültek támogatásban, 13 önkormányzat ugyanis az év elején egy lejhez sem jutott az országos költségvetésből. A 13-ból hat igényelt támogatást utakra, és megkapta a teljes kért összeget, ezenkívül megvizsgáltuk, melyek rendelkeznek kevés forrással. 23 településen végeznek tehát aszfaltozást és egyéb komoly munkálatokat, ami mind fontos Hargita megye lakossága számára. Ezenkívül a megyei kórháznak újabb eszközvásárlásokat tettünk lehetővé, mert a gyors és szakszerű ellátáshoz szükség van erre – nyilatkozta Borboly Csaba.
A roma gyerekek iskolaelhagyása elleni programra 40 ezer lejt különítettek el, az összeget kirándulások szervezésére és tanfelszerelések biztosítására fordítják.
A napirendek után Pál Zoltán, az Erdélyi Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke beszámolt arról a szeptember eleji franciaországi, Vienne megyei tanulmányútról, amelyen Hargita Megye Tanácsa küldöttségének tagjaként vett rész, és az ottani turisztikai fejlesztés térségünkben való alkalmazásának lehetőségeit vizsgálták. Ebben szerepe lesz a megyei tanács által létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulásnak. Pál Zoltán elmondta, hogy az eddigi külföldi példák közül a vienne-i tűnik a leginkább megvalósíthatónak Hargita megyében.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb