A megvalósítások éve jön

Merész tervek Csíkcsicsóban

966

A tavalyi a tervezés, a közbeszerzési eljárások kiírásának az éve volt Csíkcsicsó számára, a megfeszített munka eredménye így igazából nem látszik, azonban az idei év már a megvalósítások, a tervek gyakorlatba ültetésének éve lesz – nyilatkozta a Hargita Népének Péter Lukács, a község polgármestere.

Péter Lukács Fotó: Kovács Hont Imre

Évértékelő beszélgetésünkön az elöljáró elmondta: azt szeretnék, ha minél hamarabb átadhatnák a terepet a kivitelező vállalatoknak, ugyanis több beruházásuk már elkezdődött, idén elsősorban ezeket fejeznék be.
– Több mint 7 millió eurót sikerült pályázati úton elnyernünk, reméljük, hogy ennek eredményeit előbb-utóbb a közösség is érezni fogja.
Elmondta: a LEADER-es pályázatból finanszírozott csaracsói ifjúsági központnál a műgyepes focipálya felújítása 95 százalékban el is készült. Továbbá a kultúrház felújítására tavaly benyújtott pályázatukat kedvezően bírálták el, egészen jól haladnak vele. Ezenkívül már kiírták a közbeszerzési eljárásokat útfelújításra is, rögtön kettőt is, mert korábban az uniós vidékfejlesztési forrásokat kezelő ügynökségnél (AFIR) és a kormány településfejlesztési programjánál (PNDL) is kedvező elbírálásban részesültek a benyújtott pályázataik. Idén aszfalt kerülhet 5 km-nyi községi útra.
Hozzáfűzte: befejezték a közvilágítás korszerűsítését és az Olt-hidat átadták decemberben. Elmondása szerint ez elég nehéz ügy volt, de idén további hidak építését tervezik, legalábbis pályázatot már benyújtottak erre a célra: Csaracsónál és a Szeges-pataknál számolnak még egy-egy átkelővel.
A járdaépítésre is sikeresen pályáztak korábban, itt a bürokratikus munkának jártak a végére, beszerezték valamennyi szükséges engedélyt, sőt a közbeszerzési eljárást is lefolytatták, foghatnak hozzá az építkezéshez, még csak az utasítást nem adták ki a munkálatok elkezdésére. Amint az időjárás megengedi, haladéktalanul hozzálátnak a munkához. Az önkormányzat a kultúrház korszerűsítésére is támogatást nyert, az ingatlan felújítása és a hozzá szükséges felszerelések beszerzése párhuzamosan zajlik. Az iskolát is bővítik, sőt a pályázatuk is sikeres volt, de ebben az esetben a finanszírozási szerződést még nem írták alá. Hasonló cipőben járnak a trágyatárolóval is. Az óvoda építésével pedig jelenleg ott tartanak, hogy a tervezésre kiírják a közbeszerzést, arra számítanak, hogy nyáron elkezdhetik a munkát.
Ezenkívül 10 ezer eurós LEADER-pályázatból felszerelik a község focicsapatát. Az önkormányzat a szálláshelyteremtő Ábel-szobák turisztikai programot is folytatja, uniós örökségvédelmi alapokhoz nyújtottak be pályázatot, ennek várják az elbírálását.
Egyedül az inkubátorház projektjükkel nem haladtak, jelenleg ugyanis nincs erre a célra kiírt uniós vagy országos támogatási program. Ami pedig volt, ott 50 százalékos lett volna az önrész, ezt nem tudta vállalni az önkormányzat. Pedig a község költségvetésének jót tenne, ha néhány céget oda tudna csábítani – közölte az elöljáró.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek